Sigurnost foruma
Rating for nasadeca.forumi.biz
 photo banner-1-1.gif

Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Nasa Deca :: Kuca :: Kuvar

Strana 2 od 2 Prethodni  1, 2

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Veka taj Ned Okt 21, 2007 5:57 am

First topic message reminder :

Dolazi zima duga i hladna......znaci trebace nam zimnica....Sta spremate od iste? I ne budite skrtice nego dajte koji recept....Very Happy

I za pocetak, meni treba provereni recept za slatko od dunja, pa ako je neko pravio neka prosledi! :kuvar:

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."




www.telenetshop.rs

Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 35
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole


Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Gost taj Pon Jan 07, 2008 11:17 am

senf salata

Senf salata se služi uz pečeno meso.
Fantastično i obavezno probajte.
Od 1 mjere dobije se od 6/7 tegli (od 800 g)
Sastojci za više od 10 porcija
5 kg paprika-očišćenih
2 kg luka-očišćenog
1 glavica bijelog luka
1/2 l vode
1 l alkoholnog sirćeta
1/2 ulja
1 tegla senfa (800 grama)
3 kašike soli
6 kašika šećera
1 vinobran (10 g)
Priprema
Isjeći paprike na kolutove il još bolje papriku spiralno sjeći da bude u 1 komadu. Očistiti crveni luk i isjeći ga na kolutove. Glavicu bijelog luka očistiti i isjeći.

Kad je sve spremno u jednu veću posudu nasut 1/2 litre vode, 1 litar razređenog sirćeta, 3 supene kašike soli i 6 supenih kašika vode i 1 vinobran (10 g). Gore pripremljeno povrće pustiti da prokuva u ovoj smjesi, nakon čega treba dobro ocjedit i pustiti da se dobo ohladi.

Kad je obareno povrće ohlađeno dodati teglu senfa, i 1/2 litre ulja.

Sve to dobro nabiti u tegle (da nema zraka) i po površini nasut malo ulja.

Senf salata fantastična je kad se služi sa pečenim mesom.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Gost taj Pon Jan 07, 2008 11:18 am

pekmez od jabuka

Sastojci
zelene kiselkaste jabuke
šećer
limun
Priprema
Za ovaj pekmez upotrebljavaju se zelene kiselkaste jabuke. Na 1 kg jabuka stavi se 750 g šećera. Šećer sipati u šerpu, naliti ga vodom (koliko da pokrijemo šećer) i ušpinovati ga kao za slatko. Pomeriti šerpu sa ringle.

Iznad vanglice narendisati, oprane i oljuštene jabuke, dodati limunov sok i dobro ih (rukom) iscediti. Šerpu sa šećerom vratiti na ringlu, sačekati da šećer provri i onda mu dodati izrendisane i isceđene jabuke. Jabuke kuvati na jakoj vatri neprestano ih mešajući čistom varnjačom. Kuvanje traje sve dok na dnu šerpe ne ostane trag kada se varnjačom povuče.

Gotov pekmez, još vruć sipati u čiste i zagrejane tegle i staviti u rernu (100°C) oko 15 min. dok se na površini uhvati tz. kožica. Povezati tegle celofanom ili hermetičkim zatvaračima i ostaviti.
P. S. Ovaj pekmez bi trebalo da rade dve osobe da jabuke ne promene boju. Odnosno jedna da ljušti jabuke, a druga da ih rendiše.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Gost taj Pon Jan 07, 2008 11:20 am

kiseli kupus

Sastojci
kupus
so (3 kg na 100 kg kupusa)
Priprema
Kupus za kiseljenje se stavlja u toku druge polovine novembra ili prve polovine decembra, a ako živite u Kanadi ili drugim hladnijim predelima planete onda mesec dana ranije jer će u januaru da se smrzne ako ga držite na balkonu.

Kaca ili bure sa kupusom se drži u podrumu gde je temperatura vazduha ujednačena tokom zime. Kacu ili bure treba najpre dobro oprati, zavrne se i dobro zategne slavina da se kupus prilikom kiseljenja pretače. Kacu smestiti na mesto gde će da stoji ali je podići od poda na tri cigle ili kamena.

Kupus za ostavljanje treba da bude čvrst, a glavice srednje veličine. Najbolji je šumadijski ili horgoški kupus. Kupus se očisti od spoljnjih listova, zareže koren, pa stavlja u bure tako da koren bude dole kako je kupus rastao. Tako naređano bure naliti hladnom vodom, najbolje izvorskom ili bunarskom. Na kraju u vodi rastvoriti 3 kg soli na 100 kg kupusa i preliti. Ako neko voli slanije može dodati još 1 kg soli ali je 3 kilograma sasvim dovoljno.

U napunjeno bure ukrstiti 2 daske i preko njih staviti veliki kamen belutak izvađen iz čistog planinskog potoka. Ne sme se stavljati mermer ili neki drugi mekši kamen jer ga so nagriza. Bure prekriti i ostaviti da se kupus kiseli. Prvih 5-6 nedelja pretakati ga dva puta nedeljno, tako što se pod slavinu podmetne lonac ili kofa, otoči voda iz kupusa pa se zatim ponovo ista vrati odozgo u kupus. Tako nekoliko puta. Pretakanje se vrši da se so izmeša, da se raso ne oteže i da kupus pre stigne. Ovako spremljen kupus može da traje do početka juna meseca.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Gost taj Pon Jan 07, 2008 11:21 am

kompot od bresaka

Sastojci
1 kg bresaka
1/2 l. vode
400-500 g šećera
Priprema
Pripremiti 1 kg bresaka, 1/2 litra vode i 400-500 g šećera. Šećer i vodu pomešati i kuvati dok provri. Breskve oprati, skinuti koru, očistiti koštice, iseći na dva dela i složiti u tegle. Preko njih zaliti šećernim rastvorom (ohlađenim). Dobro zatvoriti dvostrukim celofanom - hermetičkiki poklopac, staviti u šerpu, doliti svežu vodu tako da voda bude ispod grlića tegle. Kuvati dok voda provri, ohladiti, izvaditi tegle i ostaviti za zimu.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Gost taj Pon Jan 07, 2008 11:22 am

cvekla

Sastojci za više od 10 porcija 5 kg cvekle 3 l vode 1 l sirćeta 2 šake šećera 1 šaka soli 1 konzervans nekoliko očišćenih i iseckanih glavica belog luka. Priprema Cveklu oljuštiti i iseći na kolutiće (ako je krupnije na pola ili četvrtine) i složiti u tegle. Između slaganja novog reda staviti po malo belog luka. Skuvati 3 l vode sa 1 l sirćeta, solju i šećerom i vrelim preliti cveklu. Zatvoriti tegle i prekriti da ostane sto duže toplo. Ako se brzo ohladi cvekla će da hrskava pod zubima neće mnogo omekšati.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Veka taj Pet Okt 03, 2008 11:23 am

Veceras sa, pravila slatko od dunja... a za Bojanu evo recept za slatko od nara:

SLATKO OD NARA

2 kg slatkog nara

2 kg kiselog nara

350 g secera

100 g pistaca (nesoljenih)

100 g badema

200 g jezgra oraha

100 g suvog grozdja

100 g ruzine vodice

20 g bibera

cediljka



Zrna kiselog i slatkog nara pomesati, pa iscediti pritiskajuci kroz cediljku. Staviti ovaj sok da kuva na vatri. Za to vreme pripremiti suvo voce: oguliti bademe pa ih potopiti zajedno sa pistacima, jezgrima oraha, suvim grozdjem u malo vode, izvaditi ih, uvaljati u secer i pustiti da se osuse. Posle prvog kljuca soka od nara, sipati secer stalno mesajuci drvenom kasikom. Posuti bibera i ponovo promesati. Kada sok pocne da se zgusnjava, sipati u njega suvo voce i promesati. Zatim sipati u tegle i pustiti da se zgusne.

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."




www.telenetshop.rs

Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 35
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Ivana_Sa taj Pet Okt 03, 2008 11:35 am

Veka ::Veceras sa, pravila slatko od dunja... a za Bojanu evo recept za slatko od nara:

SLATKO OD NARA

2 kg slatkog nara

2 kg kiselog nara

350 g secera

100 g pistaca (nesoljenih)

100 g badema

200 g jezgra oraha

100 g suvog grozdja

100 g ruzine vodice

20 g bibera

cediljka



Zrna kiselog i slatkog nara pomesati, pa iscediti pritiskajuci kroz cediljku. Staviti ovaj sok da kuva na vatri. Za to vreme pripremiti suvo voce: oguliti bademe pa ih potopiti zajedno sa pistacima, jezgrima oraha, suvim grozdjem u malo vode, izvaditi ih, uvaljati u secer i pustiti da se osuse. Posle prvog kljuca soka od nara, sipati secer stalno mesajuci drvenom kasikom. Posuti bibera i ponovo promesati. Kada sok pocne da se zgusnjava, sipati u njega suvo voce i promesati. Zatim sipati u tegle i pustiti da se zgusne.


Veko salji koju teglu Very Happy Very Happy Very Happy

Ivana_Sa
Napredni član
Napredni član

Broj poruka : 989
Godina : 35
Lokacija : sabac
Hobi : citanjem knjiga i gledanjem filmova
Datum upisa : 27.08.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Veka taj Pet Okt 03, 2008 11:47 am

Ja imam samo ovo od dunja, nisam pravila od nara..... Sad

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."




www.telenetshop.rs

Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 35
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Ivana_Sa taj Pet Okt 03, 2008 11:56 am

ma moze i od dunja..ja ove godine nisam pravila nista nemo gde da stavimo Crying or Very sad Crying or Very sad

Ivana_Sa
Napredni član
Napredni član

Broj poruka : 989
Godina : 35
Lokacija : sabac
Hobi : citanjem knjiga i gledanjem filmova
Datum upisa : 27.08.2008

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Veka taj Pet Okt 03, 2008 12:25 pm

Ja samo slatko i pravim, sve ostalo mi pravi mama Wink

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."




www.telenetshop.rs

Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 35
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Bojana taj Pet Okt 03, 2008 11:29 pm

Hvala Veko,bas je super recept,samo jos da ima ko to da napravi... Laughing

Bojana
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2259
Godina : 33
Lokacija : Niš
Datum upisa : 25.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Maserka taj Sub Okt 04, 2008 7:12 am

lepo , ja bi pravila djem ali nemem nara

Maserka
Stalni član
Stalni član

Broj poruka : 157
Godina : 47
Lokacija : :)
Datum upisa : 27.05.2008

http://www.runboard.com/bcarstvosnova

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Cvrki taj Uto Okt 27, 2009 6:44 am

Ja sve mogu da kupim ali ajvar nikako, kupovni ajvar mi je tako grozan. Za zimnicu pravim obavezno:mleveni paradjz, ajvar, turšiju,kiseli kupus, džem od kajsija, krastavce kornišone ponekad cveklu (nje ima skoro uvek na pijaci pa je pravim po malo, kad pojedemo ja opet kupim i napravim) i naše najomiljenije peglana paprika. Kačim recept za peglanu čim odem kući pošto sam sad na poslu.

___________________________________




www.telenetshop.rs

Cvrki
Moderator
Moderator

Broj poruka : 1151
Godina : 34
Lokacija : Smed.Palanka
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Stazi taj Uto Okt 27, 2009 10:08 am

Bas me interesuje sta je to "peglana paprika" jedva cekam recept

Stazi
Elitni član
Elitni član

Broj poruka : 2009
Godina : 39
Lokacija : Sombor
Datum upisa : 28.11.2007

http://www.myspace.com/fairyquin

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Cvrki taj Uto Okt 27, 2009 11:31 pm

6 kg paprike, 300 g šećera, 250 g soli, 1 šoljica esencije,250 g ulja, 2 veze peršuna iseckati, 250 g seckanog belog luka, 1 konzervans.

Ovo se sve pomeša i napavi se gusta smesa.Paprike se očiste od semena i u svaku papriku se stavi po kašičica smese, ostave se da prenoće i sutra dan se paprike nabijaju u tegle.

___________________________________




www.telenetshop.rs

Cvrki
Moderator
Moderator

Broj poruka : 1151
Godina : 34
Lokacija : Smed.Palanka
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Stazi taj Sre Okt 28, 2009 6:33 am

Kakve esencije? kada se nabiju u tegle jel se onda se tako ostavi ili se stavlja i voda?

Stazi
Elitni član
Elitni član

Broj poruka : 2009
Godina : 39
Lokacija : Sombor
Datum upisa : 28.11.2007

http://www.myspace.com/fairyquin

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Cvrki taj Sre Okt 28, 2009 10:15 am

Esencija ti je sirćetna kiselina, mnogo jača nego obično sirće, ne znam kako vi to zovete. Ne sipa se voda, paprike se toliko nabiju da plivaju u tom soku kog ima malo ali kad se paprike nabiju u teglu, on ispliva na površinu.

___________________________________




www.telenetshop.rs

Cvrki
Moderator
Moderator

Broj poruka : 1151
Godina : 34
Lokacija : Smed.Palanka
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Stazi taj Sre Okt 28, 2009 8:56 pm

Mislim da znam sta je.Bas cu da probam da napravim. Zvuci interesantno. A sada jos jedno pitanje. Zasto se zovu 'peglane paprike' ?

Stazi
Elitni član
Elitni član

Broj poruka : 2009
Godina : 39
Lokacija : Sombor
Datum upisa : 28.11.2007

http://www.myspace.com/fairyquin

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Cvrki taj Sre Okt 28, 2009 10:52 pm

Zato što in ređaš tako u tegle i nabijaš, one se spljošte pa izgledaju ko peglane.Bukvalno ih nabijaš da u tegli nema ni malo praznog mesta, to je fora da bi paprke bile u svom soku. Bitno je i da uzmeš pariku od koje se pravi ajvar znači mesnatu ali ne preveliku da bi mogla da ih ređaš u tegle.

___________________________________




www.telenetshop.rs

Cvrki
Moderator
Moderator

Broj poruka : 1151
Godina : 34
Lokacija : Smed.Palanka
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Stazi taj Čet Okt 29, 2009 3:03 am

A ne moram da ih pecem prethodno?

Stazi
Elitni član
Elitni član

Broj poruka : 2009
Godina : 39
Lokacija : Sombor
Datum upisa : 28.11.2007

http://www.myspace.com/fairyquin

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Cvrki taj Čet Okt 29, 2009 3:15 am

Ne trebaš, kad staviš po kašičicu smese u svaku papriku i ostaviš da prenoći, paprika će malo da smekša.

Cvrki
Moderator
Moderator

Broj poruka : 1151
Godina : 34
Lokacija : Smed.Palanka
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Zimnica (dzemovi, slatka, ajvari....)

Počalji od Sponsored content Danas u 3:14 am


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 2 Prethodni  1, 2

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

Nasa Deca :: Kuca :: Kuvar

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu