Sigurnost foruma
Rating for nasadeca.forumi.biz
 photo banner-1-1.gif

Kuvar za nase bebirone!

Nasa Deca :: Kuca :: Kuvar

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Veka taj Pet Okt 19, 2007 8:00 am

Jela koja ste spremali vasim bebama kada ste pocinjali sa dohranom, a zelite da podelite sa nama....mozda i nisu jela,neki miks hrane...sve u svemu dajte nam ideju za deciji obrok!

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."




www.telenetshop.rs

Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 35
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Mildan taj Pet Okt 19, 2007 12:03 pm

Krem čorba od šargarepe

Potrebna je 1 šargarepa, 1 kašika pirinča, 2 dl vode, 2 dl mleka i 1 kuvano žumance.
Kuvati u vodi šargarepu i pirinač.Zatim dolivati mleko.To sve ispasirati i dodati žumance.Sve izmiksati.


Poslednji izmenio dana Sub Dec 22, 2007 3:00 am, izmenjeno ukupno 1 puta

Mildan
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2017
Godina : 36
Lokacija : okolina Negotina
Datum upisa : 17.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Recepti za male gurmane

Počalji od Gost taj Uto Nov 06, 2007 1:45 am

ajde setite se i dajte recept nekog jela,kasice koje je vase dete obozavalo, ili koje mu spremate.
ujedno cemo se zabaviti,a i pomoci mamama da nemora da misle sta sutra da spreme svojim bebironima.
evo jednog kratkog-ali slatkog u kojem su se moji davili kao mali.

VOCNA POSLASTICA
POTREBNO JE :jabuka
zrela breskva,da nije tvrda
banana
secer moze i ne mora
PRIPREMA:
jabuku dobro oprati i sitno je izrendati.breskvu oprati,oljustiti,izrendati i pomesati sa jabukom.bananu dobro izgnjeciti viljuskom,pa pomesati sa smesomod jabuke i breskve.dodati kasikicu secera sve dobro jos jednom izmesati.
ova poslastica je nama sluzila kao uzina izmedju obroka,a moze da se jede od 6.meseca.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od maja taj Uto Nov 06, 2007 3:56 am

Jedna banana, parce mocarele, malo jogurta i mlevena plazma...izmiksati sve u blenderu...

maja
Napredni član
Napredni član

Broj poruka : 681
Godina : 32
Lokacija : Rusija
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Bojana taj Pon Nov 26, 2007 11:51 pm

Pecena tikva(ili kuvana)+1-2 suve kajsije poparene u vodi+pola banane-sve izmiksati=odlican medjuobrok za decu sa nedostatkom gvozdja,a i moj maki ga bas voli

Bojana
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2259
Godina : 33
Lokacija : Niš
Datum upisa : 25.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Emi taj Pon Dec 10, 2007 11:17 am

Evo nasla sam ove recepte na netu, pa da gi upisem ovde Smile

Sok od šargarepe

1 sargarepa
1/2 tikvice
1/2 kafene kasike persunovog lista
Ocisceno i oprano povrce naliti vodom i kuvati u poklopljenoj posudi. Pri kraju kuvanja dodati persunov list, ocediti i ispasirati.
Uz dodatak tecnosti u kojoj je kuvano, napraviti kasu zeljene gustine


BANANA S KORNFLEKSOM
3 kasicice kornfleksa preliti vrelom vodom (koliko da upije) dodati adaptiranog mleka i 1 zgnjecenu bananu.

Jabuka
2 zrele jabuke
1 kafena kašika soka od limuna
Zrele, dobro oprane jabuke obrisati i poredati u manji sud za pečenje. Peći dok ne omekšaju.
Pažljivo ih oljuštiti, ispasirati viljuškom, dodati sok od limuna i sve dobro izmešati.


Kašica od banane
1 banana
1/2 narandze
Zrelu bananu oljuštiti i ispasirati.
Dodati sveže isceđen sok od narandže i dobro izmešati. Kašicu praviti neposredno pred bebin obrok.


PIRE OD TIKVICA SA BANANOM (od navrsenih 6. meseci)
1 mala tikvica
½ zrele banane
½ kasicice putera (po potrebi)
Oljustiti bananu i tikvicu i iseckati ih na krupne komade. Sve zajedno kuvati na pari 15-20 minuta. Isitniti stapnim mikserom ili izgnjeciti viljuskom. Razrediti pire tecnoscu u kojoj su se kuvale tikvica i banana dok ne dobijete zeljenu gustinu. Dodati puter i izmesati. Ne dodavati ni secera ni soli.


Kašica od šargarepe i tikvice
1 šargarepa
1/2 tikvice
1/2 kafene kašike peršunovog lista
Očišćeno i oprano povrće naliti vodom i kuvati u poklopljenoj posudi. Pri kraju kuvanja dodati peršunov list, ocediti i ispasirati.
Uz dodatak tečnosti u kojoj je kuvano, napraviti kašu željene gustine.


Kašica od šargarepe i jabuke
1 šargarepa
1 jabuka
1/2 vode
Dobro očišćene , oprane i oljuštene šargarepu i jabuku iseći na sitne komade, naliti vodom i kuvati u poklopljenoj posudi, na tihoj vatri dok ne omekšaju.
Ocediti, ispasirati i uz dodatak tečnosti u kojoj je kuvano umutiti kašicu


Pirinač sa šargarepom i jabukom
1 jabuka
1 šargarepa, 1 kašičica pirinča
200 ml vode
Ocišćenu šargarepu dobro oprati, naliti vodom i kuvati na tihoj vatri.
Upola kuvanoj šargarepi dodati kašičicu opranog pirinča i oljuštenu jabuku, isečenu na kocke. Sve kuvati dok ne omekša. Ocediti, propasirati i razrediti čorbom u kojoj se kuvalo.


Jabuka sa Plazma keksom i sokom od limuna
Nastrugati jednu polovinu sirove jabuke. Dodati dve kafene kašičice mlevenog Plazma keksa, dve ravne kašičice šećera u prahu i jednu ili više kaščica soka od limuna ili pomorandže. Dobro promešati. Pripremati neposredno pred upotrebu.


Kašica od tikve ( od 6.meseca)
100 gr istrugane slatke tikve kuvati u malo vode dok potpuno ne omekša. Odliti vodu, a tikvu propasirati da se napravi pire. Ohladiti i dodati 2-3 kašike mleka ( ili pavlake).

Jabuka sa keksom
Jednu jabuku dobro oprati, oljuštiti i izmiksati u blenderu. Dodati dve kašičice mlevenog keksa i sok od pola pomorandže.


Kašica od pirinča ( od 6. meseca)
Dve kašike pirinča očistiti, dobro oprati i kuvati u vodi dok potpuno ne odmekša.
Kad je pirinač kuvan ocediti ga od vode, izgnječiti ga ili ispasirati, pa mu dodati 2 dl mleka i jednu kockicu putera ( veličine kocke šećera) Kuvati još nekoliko minuta. Prohladiti i dodati pola tvrdo kuvanog žumanca.



Kašica od griza
1 dl vode i zrno soli pustiti da provri na tihoj vatri pa postepeno dodavati jednu kašiku griza. Ostaviti da se tiho kuva 10 minuta, pa dodati 1,5 dl mleka ( napravljene formule) i ostaviti da kuva još 5 minuta.
Ova kašica je veoma hranljiva, lako se sprema i zamenjuje potrebu za kupovinom preskupog Grizolina.


Kašica sa puterom (od 6. meseca)
Rastopiti kašiku putera i na njoj pržiti 50 gr brašna, dodati 1 dl vode, promešati i ostaviti na vatri da proključa. U ključalu kašicu dodati 1 dl vrijućeg mleka ( adaptirane formule). Kada se ohladi preliti kašicu gustim sokom od kajsije ili kruške

Kašica od mesa (od 6.meseca)
100 gr telećeg mesa sa 2 gr soli, staviti u sud, naliti hladnom vodom pa kuvati dok ne omekša.
Kad je meso omekšalo propasirati ga ili izmiksati u blenderu. Na jednoj kašičici putera ispržiti jednu kašičicu brašna i u to staviti propasirano meso. Pržiti još malo uz dolevanje vode u kojoj se kuvalo meso, do željene gustine.
Izuzetno hranljiva kašica.

PIRE OD KROMPIRA
150gr krompira
-100gr mleka
-1 gr soli
Krompir oljustiti i kuvati dok ne omeksa. Kada je kuvan, prognjeciti ga, dodati mleko i so. Prokuvati jos 2-3 minute, pa izmesati.


KAŠICA OD ŠARGAREPE I KROMPIRA
50g sargarepe
-50g ociscenog krompira
-malo soli
-persunov list
krompir i sargarepicu iseci na sitnije komade i kuvati dok ne omeksa, a zatim procediti. propasirati i posoliti. dodati vodu u kojoj su kuvani, da ne bude previse gusto i zaciniti persunom.


Pire od graška
200 gr graška
1 kafena kašika maslaca
2 gr soli
Očišćen i opran mlad grašak kuvati u što manje vode, u poklopljenoj posudi dok ne omekša. Ispasirati ga, dodati maslac, posoliti i izmešati


Pire od spanaća
300 gr spanaća
300 ml vode
šoljica mleka
kafena kašika pavlake
1 kuvano žumance
Dobro oprati očišćen spanać pod mlazom vode. Skuvati ga u posoljenoj vodi. Skuvan spanać ocediti, sitno iseckati i dodati mleko u kome je razmućeno 1/2 kafene kašike brašna. Dobro izmešati. Vratiti da se prokuva i dobije gustina, uz stalno mešanje.
Pire začiniti kiselim mlekom ili pavlakom i dodati mu pasirano žumance u količini koju dete jede.


TIKVICE S KROMPIROM
U vrelu vodu staviti jedan krompir srednje velicine (naseckan na kockice) i jedna (ili pola vece) tikvice. Kuvati dvadesetak minuta, ocediti, zaciniti s malo maslinovog ulja. Manjim bebama usitniti (jako je mekano pa moze i viljuskom)



KROMPIR S PIRINCEM
-150 gr krompira
-15gr pirinca-50 gr paradajza
-kasicica ulja ili maslaca
-malo persunovog lista
- so
Pirinac prziti dok ne postane "staklast", a potom dodati krommpir i pardajz. Sve se izmesa, posoli i prelije vrelom vodom. Sipa se u sud za pecenje i pece oko pola sata. Kada se izvadi iz pecnice, pospe se seckanim persunom.





Emi
Elitni član
Elitni član

Broj poruka : 4805
Godina : 33
Lokacija : tu
Datum upisa : 18.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od maja taj Pon Dec 10, 2007 11:22 am

Od 10.-og meseca:
Banananu i kivi izgnjeciti viljuskom, dodati malo plazma keksa i iscediti jednu mandarinu preko toga....mmm.
Sve sto ostane iza Mateje (ako nekad ostane) pojede mama...hihi...

maja
Napredni član
Napredni član

Broj poruka : 681
Godina : 32
Lokacija : Rusija
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Olivera taj Sre Dec 12, 2007 3:31 am

e da vas pitam posto vise nemogu da se snadjem:

ovako.
Moj Robert jede vec dosta toga. Ja mu kuvam svaki dan.

Moje pitanje:

dali da solim to sto mu kuvam ili ne.

Sve one kupovne kasice su bez dodatka soli.

Dali imate jos nekih recepata za slana jela za malisane posle 6 meseci.

Olivera
Novi član
Novi član

Broj poruka : 24
Godina : 35
Lokacija : Wels
Datum upisa : 10.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Gost taj Sre Dec 12, 2007 3:55 am

moj savet ti je da mu slobodno stavis malo soli izmedju vrhova prstiju,vrlo malo,ali dovoljno da on oseti da je to slano jelo,a ne da bude bljutavo.
mozda se druge mame nece sloziti sa mnom,ali ja sam mojima tako stavljala i nista im ne fali.
cim nadjem neki receptic pustam ti.
moram malo da procesljam kuvar svega sto smo mi u tom dobu i uzrastu jeli.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Veka taj Sre Dec 12, 2007 3:55 am

Ja sam Danici stavljala po par zrna soli, ali bas bukvalno par....a za recepte cemo da sacekamo mame sa mladjom decom, ja zaboravila....kako li cu da cuvam drugo, ccccc....

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."




www.telenetshop.rs

Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 35
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Dy taj Sre Dec 12, 2007 8:56 pm

renata ::moj savet ti je da mu slobodno stavis malo soli izmedju vrhova prstiju,vrlo malo,ali dovoljno da on oseti da je to slano jelo,a ne da bude bljutavo.
mozda se druge mame nece sloziti sa mnom,ali ja sam mojima tako stavljala i nista im ne fali.



potpisujem potpuno!!!!!!!!!!

Dy
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2628
Godina : 38
Lokacija : bl
Hobi : jedem pitu!
Datum upisa : 21.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Veka taj Sre Dec 12, 2007 9:10 pm

KOliko je bas kuvar nisma sigurna jer nisam procitala Embarassed ali Milica je htela da ovo podeli sa nama, a posto se zove prehranaa djeteta mislim da bi ovde trebalo da stoji ( bar je tako po naslovu)

http://www.4shared.com/file/31946939/d3c6f61e/djecja_prehrana.html?dirPwdVerified=e54a9b88

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."




www.telenetshop.rs

Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 35
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Bojana taj Sre Dec 19, 2007 5:02 am

sastojci:5 suvih sljiva konzerviranih u vocnom soku,manja banana,kasicica jogurta,kasicica svezeg sira-sve izmiksati
dobar recept za bebu koja pati od zatvora,izuzetno hranljiva uzina

Bojana
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2259
Godina : 33
Lokacija : Niš
Datum upisa : 25.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Emi taj Sre Dec 19, 2007 9:54 am

Veka ::KOliko je bas kuvar nisma sigurna jer nisam procitala Embarassed ali Milica je htela da ovo podeli sa nama, a posto se zove prehranaa djeteta mislim da bi ovde trebalo da stoji ( bar je tako po naslovu)

nemogu da se snadjem kako da skinem ovo???????

Emi
Elitni član
Elitni član

Broj poruka : 4805
Godina : 33
Lokacija : tu
Datum upisa : 18.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Veka taj Sre Dec 19, 2007 10:39 am

Treba malo sacekati dok ga proveri, a onda se pojavi tabela ispod koje pise download file, tu kliknes i skidas.

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."




www.telenetshop.rs

Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 35
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Emi taj Sre Dec 19, 2007 10:43 am

hvala veko....ja sam bila bas nestrpljiva

Emi
Elitni član
Elitni član

Broj poruka : 4805
Godina : 33
Lokacija : tu
Datum upisa : 18.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Emi taj Čet Dec 20, 2007 10:21 am

Kaša od banane
Ako vaša beba tek počinje da uzima ovo voće onda u kašicu dodajte malo adaptiranog ili majčinog mleka, tako da kašica bude dovoljni žitka.

• 1 oljuštena zrela banana
• malo adaptiranog ili majčinog mleka

Bananu oljuštite i ispasirajte je, pa je malo mutite mikserom ili je jednostavno stavite u blender. Kašicu od banane par trenutaka zagrevajte na pari da bi opustila što više soka. Po potrebi je razredite majčinim mlekom ili adaptiranim mlekom i nahranite vašu bebu. Nekad je dovoljno samo je propasirati (izgnječiti) viljuškom.
Kašica od jabuka
• 1 jabuka

Jabuku oljuštite, očistite i isecite na manje komade, pa stavite u šerpicu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte dok jabuka ne omekša i dolivajte vode po potrebi. Jabuku procedite i ispasirajte viljuškom dolivajući vodu u kojoj se jabuka kuvala i to onoliko koliko je potrebno da dobijete laganu kašu.

U ovu kašicu možete dodati žitarice ako je beba starija. Lekara u savetovalištu pitajte da li je u redu da bebi u ovakvu kašicu dodate malo cimeta. Cimet je izuzetno zdrav a i beba će se navići na nov ukus.
Kašica od banane i jabuka
• 1 jabuka (oljuštena, očišćena i isečena na kockice)
• 1 banana
• malo pšeničnih klica

Jabuku stavite sa malo vode da se kuva dok ne omekša. Procedite i dodajte oljuštenu i na kolutiće isečenu bananu. Poprskajte sa malo pšeničnih klica i sve ispasirajte pasirkom za pire.

Emi
Elitni član
Elitni član

Broj poruka : 4805
Godina : 33
Lokacija : tu
Datum upisa : 18.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Bojana taj Ned Dec 23, 2007 1:52 am

Beba X meseci

Junetina sa pire krompirom
junetina 200 g
1 krompir
1 kasika pavlake
2 g soli
Junecu sniclu ispeci u foliji i sitno je iseckati. Skuvati krompir u ljusci, oljustiti ga, posoliti i ispasirati sa viljuskom. Zaciniti pavlakom i izmesati sa mesom.

Spanac sa kajmakom
150 g svezeg spanaca
2 kasike mladog kajmaka
1 zumance
Oprati 150 g svezeg spanaca, obariti ga u sto manje vode, ocediti i sitno iseckati. Umesati mladi kajmak i po potrebi malo posoliti. Dodati pasirano kuvano zumance i dobro izmesati.

Corba od kupusa
100 g kupusa
1 manji krompir
1 paradajz
1 kafena kasika celera
1 parce praziluka
1 sargarepa
1 paprika
1 kafena kasika brasna
2 g soli
1/2 l vode
Dinstati sitno iseckano parce praziluka sa narendanom sargarepom u malo ulja i vode. Dodati seckanu papriku. Jos malo dinstati, dodati zaprsku od brasna, naliti vodom i posoliti. U to staviti sitno seckani kupus i 1 manji krompir isecen na kockice i oljusten i isecen paradajz. Gotovo jelo zacinite seckanim listom celera.

Corba od karfiola
100 g karfiola
1 solja mleka
1 kasika kiselog mleka
1 kafena kasika maslaca
1 kafena kasika brasna
2 g soli
Karfiol dobro oprati i kuvati u malo slane vode desetak minuta. Ispasirati ga i dodati maslac. Naliti mlekom u koe je razmuceno brasno i pustiti da provri. Zaciniti kasikom kiselog mleka.

Peceni krompir sa mladim kajmakom
2 krompira
2 kafene kasike mladog kajmaka
2 g soli
kuvano zumance
Dobro oprati krompir, obrisati ga i poredjati u manju posudu. Peci u zagrejanoj rerni. Pecen krompir ispasirajte i posolite. Zacinite ga mladim kajmakom i viljuskom isitnjenim kuvanim zumancetom.

Corba od kelerabe
100 g mlade kelerabe
1 mlada sargarepa
100 g belog pileceg mesa
1 ispasiran paradajz
1 kafena kasika sitno seckanog persunovog lista
1 kafena kasika maslaca
2 g soli
1/2 l vode
Svezu, mladu kelerabu oljustiti i iseckati na kockice. Preliti vodom, malo posoliti i kuvati. U upola skuvano, dodati piletinu, iseckanu sargarepu i paradajz. Kuvati dok povrce i meso ne omeksaju. Kuvano povrce i meso ispasirati, naliti tecnoscu u kojoj je kuvano. Zagustiti brasnom razmucenim u soljici vode. Vratiti na sporet dok ne prokljuca. Zaciniti maslacem i sitno isecenim persunovom listom.

Riblja corba
100 g ribe - smudj ili som
1 sargarepa
1 paprika
1 paradajz
1 koren persuna
1 kasika pirinca
1 kafena kasika persunovog lista
1 kafena kasika limunovog soka
2 g soli
1/2 l vode
Opranu i ociscenu sargarepu, papriku, paradajz i koren persuna kuvati u poklopljenoj posudi. U upola kuvano dodati ribu. Kuvati dok povrce i meso ne omekasaju. Procediti. U procedjenu vodu dodati 1 kasiku opranog pirinca i kuvati 20 minuta. Za to vreme propasirati sargarepu, papriku i persun i ocisceno isitnjeno meso ribe. Posoliti, dodati seckan persun i pomesati sa skuvanim pirincem.

Punjene tikvice
2 mlade tikvice
100 g mlevenog mesa - junetina, teletina ili belo pilece meso
3 kafene kasike pirinca
1 paradajz
1 komadic mladog luka - belog dela
1 sargarepa
2 - 3 lista persuna
1-2 kasike kiselog mleka ili mladog neslanog kajmaka
1 kafena kasika ulja ili maslaca
2 g soli
Mlade tikvice preseci na pola (po sirini) i pazljivo kasicicom izdubiti.
Na malo ulja ili maslaca kratko prodinstati, uz povremeno dolivanje vode sitno seckan mlad luk, sitno seckanu sargarepu, opran i ociscen pirinac i mleveno meso.
Zaciniti sitno seckanim persunovim listom, vrlo malo posoliti i ovom masom puniti tikvice.
Tikvice zatvoriti kolutovima oljustenog paradajza.
Poredjajte ih u serpu, naliti vodom i kuvati ili peci u prethodno zagrejanoj pecnici sve dok pirinac i tikvice ne omeksaju, a meso ne bude skuvano.
Zaciniti kasikom kiselog mleka ili mladog kajmaka, usitinite viljuskom, ali ne previse jer dete vec pomalo ume da zvace i dajte detetu.

Bojana
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2259
Godina : 33
Lokacija : Niš
Datum upisa : 25.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Bojana taj Ned Dec 23, 2007 1:55 am

Beba V meseci

Krompir kuvan u mleku sa blitvom
200 g mladog krompira
150 mj mleka
4 do 5 listova mlade blitve
2 g soli
1 kuvano zumance
1 kasika kiselog mleka ili pavlake
Dobro opran i ociscen mlad krompir kuvati u mleku na tihoj vatri. Upola kuvanom krompiru dodati sitno iseckanu opranu i ociscenu blitvu. Kuvati jos 15 minuta, dok sve ne bude kuvano. Posiliti i ispasirati. Zaciniti kiselim mlekom i ispasiranim zumancetom.

Pire od graska

200 g graska
1 kafena kasika maslaca
2 g soli
Ociscen i opran mlad grasak kuvati u sto manje vode u poklopljenoj posudi dok ne omeksa. ispasirati ga, dodati maslac, posoliti i izmesati.

Krem corba od graska
200 g mladog graska
1 sargarepa
1/2 korena persuna
1/4 manje glavice crnog luka
1 kafena kasika maslaca
1 kafena kasika brasna
100 ml mleka
1/2 l vode
Ociscen mlad grasak, opranu i isecenu sargarepu, persun i luk naliti vodom i kuvati u poklopljenoj posudi. Skuvano povrce ocediti, ispasirati, vratiti tecnost u kojoj je kuvano, zaciniti maslacem i izmesati. Brasno razmutiti u mleku, dodati corbi, izmesati i vratiti da provri.

Krem corba
od povrca 1 sargarepa
1 krompir
1 koren persuna
1 kriska celera
1/2 kasike sitno iseckanog persunovog lista
1 kasika pavlake
Oprano i iseckano povrce naliti vodom, malo posoliti i kuvati na tihoj vatri u poklopljenoj posudi. Skuvanom povrcu dodati sitno iseckan persunov list. Povrce ocediti, ispasirati i vratiti tecnost u kojoj se kuvalo. U odvojenu kolicinu za dete dodati kasiku kisele ili slatke pavlake.

Kasa od tresanja i visanja
100 gr visanja
100 gr tresanja
2 kasike mlevenog keksa
1 malena kasika zutog secera
Visnje i tresnje dobro isprati, izvaditi kostice i ispasirati. poseceriti, dodati mleven keks i sve izmesati. Uvek sveze davati detetu. S ovim bi plazma keks bio odlican!

Kasa od jabuke i visnje

1 jabuka
100 gr visanja
1 kasicica secera
Zrele i zdrave visnje oprati, ocistiti i ispasirati kroz sito. Oljustenu jabuku svezu ispasirati ili izmiksati u mix-casi. Dobijene kase od voca sastaviti, poseceriti po zelji i dobro izmesati.

Krem corba od sargarepe

1 sargarepa
1 kasika pirinca
2 dl mleka
2 dl vode
1 kuvano zumance
Opranu, oljustenu i isecenu sargarepu naliti vodom, dodati ociscen i opran pirinac. Kuvati u poklopljenoj posudi uz povremeno mesanje i dolivanje mleka. Kuvanu corbu ispasirati, posoliti i dodati ispasirano zumance u kolicini koju dete jede.

Corba od povrca
1 saka spanaca
1 sargarepa
1 manji krompir
1 kasika pirinca
1/2 korena persuna
2 g soli
1 kasika kiselog mleka
1/2 vode
Dobro ocistiti i oprati spanac, dodati sitno isecenu sargarepu, persun, krompir i kasiku ocescenog i opranog pirinca. Posoliti i kuvati uz povremeno mesanje. Skuvano povrce ispasirati, naliti vodom dok se ne dobije kremasta masa, zaciniti kiselim mlekom. Sveze pripremljeno davati detetu.

Corba od povrca i mesa
junetina (200 g)
1 paprika
1 sargarepa
1 parce celera
rendan paradajz
Junetinu oprati, dodati oprano i iseceno povrce i izrendan paradajz. Posoliti i kuvati u poklopljenoj posudi. Meso i povrce izmiksati u mix-casi ili povrce ispasirati, a meso sitno iseckati i naliti corbom u kojoj je kuvano.

Pire od spanaca
300 g spanaca
300 ml vode
soljica mleka
kafena kasika pavlake
1 kuvano zumance
Dobro oprati ociscen spanac pod mlazom vode. Skuvati ga u posoljenoj vodi. Skuvan spanac ocediti, sitno iseckati i dodati mleko u kome je razmuceno 1/2 kafene kasike brasna. Dobro izmesati. Vratiti da se prokuva i dobije gustina, uz staklno mesanje.
Pire zaciniti kiselim mlekom ili pavlakom i dodati mu pasirano zumance u kolicini koju dete jede.

Corba od karfiola sa junetinom

200 g junetine
100 g karfiola
1 sargarepa
1/2 manjeg celera
1/2 kafene kasicice sitno iseckanog persunovog lista
1/2 l vode
Junetinu naliti vodom i kuvati u poklopljenoj posudi na tihoj vatri. Poluskuvanom mesu dodati sitno iseckano povrce. Nastaviti sa kuvanjem. Kada je sve dobro skuvano, skinuti sa vatre i dodati sitno iseckan persunov list. Ispasirati povrce, meso sitno iseckati i naliti corbom u kojoj je kuvano.

Kuvana boranija

200 g mlade boranije
1/2 sargarepe
1 paradakz
1 kafena kasicica maslaca
2 g soli
Mladu boraniju ocistiti, oprati i iseckati na sitnije komadice. Dodati opranu i isecenu sargarepu i ispasiran paradajz. Naliti sa malo vode, posoliti i kuvati u poklopljenoj posudi. Skuvanu boraniju zaciniti maslacem. Povrce iscediti, ispasirati ili izmiksati. Doliti tecnosti u kojoj je kuvano do zeljene gustine.

Boranija sa junetinom

200 g junetine
150 g mlade boranije
1/2 sargarepe
1/2 celera
1 paradajz
1/2 manje glavice crnog luka
1/2 l vode
Junetinu naliti vodom i kuvati u poklopljenoj posudi. Upola kuvanom mesu dodati ocisceno i iseceno povrce i izrendan paradajz. Skuvano povrce ocediti, ispasirati, meso sitno iseckati. Izmesati i doliti tecnost u kojoj se kuvalo do zeljene gustine.

Pire od raznog povrca

1 krompir
1 sargarepa
1 paradajz
1 kafena kasika maslaca
Oljustiti krompir i sargarepu i skuvati u sto manje vode u poklopljenoj posudi. Posebno kratko obariti neoljusten, dobro opran paradajz. Oljustiti paradajz i ispasirati ga. Kuvano povrce ispasirati i dodati mu paradajz. Dodati maslac i umutiti pire.

Corba od povrca sa pirincem

1 sargarepa
1/2 tikvice
1 kafena kasika pirinca
5-6 listova spanaca
1 kafena kasika persunovog lista
2-3 g soli (??? moze, ali po izboru)
1 kafena kasika kiselog mleka (isto po izboru ali oprezno paziti reakcije!)
1 l vode
Iseckati povrce, naliti vodom, dodati pirinac (ociscen i opran), posoliti i kuvati.
U upola kuvano dodati ociscen, prethodno dobro opran spanac.
Pri kraju kuvanja dodati sitno seckan persunov list.
Skuvano povrce propasirati. Zaciniti kiselim mlekom i kao redju kasu davati detetu.

Supa od ribe

2 snicle ili jedno vece parce - ribe sa sto manje kostiju - som ili smudj
2 sargarepe
1 koren persuna
1 kriska celera
1 kafena kasika persunovog lista
Iseckano povrce naliti vodom, posoliti i kuvati u poklopljenoj posudi. Upola kuvanom povrcu dodati ribu. Kuvati jos 20 minuta. Na kraju kuvanja dodati persunov list. Supi dodsti pasirano povrce i pazljivo ociscenu i isitnjenu ribu.

Pileca supa
1/2 manjeg pileceg belog mesa
1 sargarepa
1 komadic celera
1 malo parce praziluka
1 mala kasika persunovog lista
1/2 dl vode
oprati meso, dodati ocisceno i oprano povrce, naliti hladnom vodom i kuvati u poklopljenoj posudi.
Na kraju kuvanja dodati sitno iseckan persunov list. Ocediti supu. Povrce i meso ispasirati i dodati supi.

Juneca supa

1/4 kg nemasne junetine
2 sargarepe
1 paradajz
1 kafena kasika sitno iseckanog persuna
1 litar vode
Oprati meso, naliti vodom i kuvati u poklopljenoj posudi. Kada je napola skuvano, dodati oprano i ocesceno povrce. Skuvanu supu zaciniti sitno iseckanim persunovim listom. Supu procediti i dodati joj pasirano povrce i meso.

Kasa od kivija i jabuke

1 kivi
1 jabuka
Dobro opranu neoljustenu jabuku preseci na pola i kuvati u sto manje vode u poklopljenoj posudi, dok ne omeksa. Oljustiti i ispasirati. Zreo, mek kivi pazljivo oljustiti i ispasirati. Sve izmesati. (ovu kasicu mozes napraviti i bez kuvanja jabuke).

Bojana
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2259
Godina : 33
Lokacija : Niš
Datum upisa : 25.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Gost taj Čet Dec 27, 2007 2:32 pm

KAŠICA OD PAPAJE


<LI>1/2 papaje, oljuštena i iseckana
<LI>1 mala, oljuštena banana
<LI>1 oljuštena i iseckana breskva
<LI>1/2 šolje lajt jogurta
<LI>1/2 mleka ili adaptiranog mleka

Očišćeno voće isecite na kockice. Pasirajte voće u blenderu ili nekoj sličnoj spravi. Dodajte jogurt i mleko pa sve još malo miksirajte. Dobro sve ohladite, da bude čvrsto pre hranjenja. Ove hladne kašice se preporučuju kada bebi rastu zubi, jer će hladno da prija bebinim desnima.
BANANA I BUNDEVA SHAKE


<LI>1 šolja mleka
<LI>2 kašike dinstane i ispasirane bundeve
<LI>1 banana
<LI>mrvica cimeta (za bebe starije od 12 meseci)

Sve sastojke stavite u blender i mutite dok ne postanu penasti krem. Odmah dajte bebi da jede.

</LI>

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Gost taj Pet Jan 04, 2008 1:16 pm

Kaša od banane
Ako vaša beba tek počinje da uzima ovo voće onda u kašicu dodajte malo adaptiranog ili majčinog mleka, tako da kašica bude dovoljni žitka.

• 1 oljuštena zrela banana
• malo adaptiranog ili majčinog mleka

Bananu oljuštite i ispasirajte je, pa je malo mutite mikserom ili je jednostavno stavite u blender. Kašicu od banane par trenutaka zagrevajte na pari da bi opustila što više soka. Po potrebi je razredite majčinim mlekom ili adaptiranim mlekom i nahranite vašu bebu. Nekad je dovoljno samo je propasirati (izgnječiti) viljuškom.



Banana krem
• 2 banane isečene na male kolutove
• 1/2 šolje slatke pavlake
• žutog šećera

Sastojke izmiksirajte dok ne dobijete penastu masu. Servirajte na zanimljiv tanjir, formirajući lepo oblik, ukrasite kolutićima banane koje ste malo poprskali limunom.



Kašica od jabuka
• 1 jabuka

Jabuku oljuštite, očistite i isecite na manje komade, pa stavite u šerpicu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte dok jabuka ne omekša i dolivajte vode po potrebi. Jabuku procedite i ispasirajte viljuškom dolivajući vodu u kojoj se jabuka kuvala i to onoliko koliko je potrebno da dobijete laganu kašu.

U ovu kašicu možete dodati žitarice ako je beba starija. Lekara u savetovalištu pitajte da li je u redu da bebi u ovakvu kašicu dodate malo cimeta. Cimet je izuzetno zdrav a i beba će se navići na nov ukus.



Kašica od banane i jabuka
• 1 jabuka (oljuštena, očišćena i isečena na kockice)
• 1 banana
• malo pšeničnih klica

Jabuku stavite sa malo vode da se kuva dok ne omekša. Procedite i dodajte oljuštenu i na kolutiće isečenu bananu. Poprskajte sa malo pšeničnih klica i sve ispasirajte pasirkom za pire.



Kajsija
• 100 gr sušenih kajsija
• 2 šolje mešavine soka od jabuke i vode

Kuvajte kajsije u mešavini vode i soka dok tečnost ne provri. Tada sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 15 minuta. Stavite u blender kajsije i deo tečnosti i napravite laganu retku kašicu. Ako nije dovoljno retka dodajte još tečnosti u kojoj su se kuvale kajsije. Ako je preretka dodajte malo žitarica.



Borovnica

• 2/3 šolje borovnica
• 4 šolje vode

Kuvajte borovnice u vodi dok tečnost ne proključa. Tada borovnice ocedite i stavite u blender pa ih pasirajte. Po potrebi kašicu razredite sokom u kojem su se borovnice kuvale.



Dinja
• 1/4 šolje zrele, očišćene i iseckane dinje

Dinja se deci daje u periodu kada ona već mogu da jedu bez rizika svo voće. Zato je dovoljno dinju staviti u blender i napraviti od nje finu kašicu.



Paradajz
1 zreo paradajz

Dobro opran i neoljušten paradajz prelijte vrućom vodom i kratko prokuvajte (3 do 5 minuta) u otklopljenoj posudi. Oljuštite ga i propasirajte.



Kaša od banane i narandže
1 banana
1/2 narandže

Zrelu bananu oljuštite i ispasirajte. Dodajte joj sveže isceđen sok od narandže i dobro izmešajte. Bebi dajte sveže pripremljenu kašicu.



Kaša od breskve i jabuke
1 breskva
1 jabuka
3 dl vode

Breskvu i jabuku dobro operite pa ih očistite od koštica i semenki. Presecite voće na pola i neoljuštene kuvajte u poklopljenoj posudi. Kada omekšaju, oljuštite ih i ispasirajte. Dodajte malo tečnosti u kojoj se voće kuvalo i dobro izmešajte.



Pečene jabuke
2 zrele jabuke
1 kafena kašika soka od limuna

Zrele, dobro oprane jabuke obrišite i poređajte u manji sud za pečenje. Pecite jabuke dok ne omekšaju. Kad se ispeku, pažljivo ih oljuštite, ispasirajte viljuškom, dodajte sok od limuna i sve dobro izmešajte.



Kaša od banane i ribizle
1 manja banana
100 gr ribizli

Ispasirajte očišćenu bananu. Zrele i sveže ribizle očistite, dobro ih operite pod mlazom vode, izgnječite i ostavite ih 20tak minuta da ostoje. Procedite ih kroz gazu. Dobijeni sok pomešajte sa bananom. Na isti način možete da napravite sok od ribizle i jabuke.



Voćna užina
Odlična užina za bebe starije od 8 meseci

• 1/2 šolje raznog voća
• 2 kašike pšeničnih klica
• 1/2 šolje švapskog sira
• 2 kašike pirea od breskve
• 1 slatke pavlake

Sve sastojke mikserom mutite dok ne dobijete finu kašicu.



Kašica od kivija
• 2 kivija
• 1 kašika švapskog sira
• 1 kašika kukuruznih klica
• 1 kašičica meda
• mrvica pivskog kvasca

Sve sastojke izgnječite viljuškom i umešajte. U kiviju ima puno vitamina C, a u pšeničnim klicama gvožđa. Ovo je jedna izuzetno zdrava kašica.
Možete umesto kivija koristiti bananu, a umesto sira jogurt, ali će tako spremljen obrok imati manje vitamina C, pa dodajte par kapi limunovog soka u njega.



Borovnica - banana - jogurt
• 1 šolja borovnica
• 1 cela banana
• 1 šolja jogurta
• 2 kašika pšeničnih klica

Bananu iseckajte na kolutove. Borovnicu stavite u rernu i pecite toliko dok ne krene sok. Stavite bananu, borovnice i jogurt u blender i napravite kašu.
Ako je beba starija, u kašicu dodajte pšenicne klice.



Zabavna voćna salata
• veliki list salate očišćen i opran za podlogu
• breskve iz kompota za glavu i telo
• suvo grožđe za oči
• štapići šargarepe za telo, noge i ruke
• rendana šargarepa za kosu

Detetu će biti zabavno da sa vama napravi ovog "čiča Glišu" koji je pritom veoma zdrava salata.



Voćni tofu
• 40 gr tofua (sir od soje)
• 1 oljuštena banana
• 1/4 šolje svežeg ili smrznutog sitnog voća
• 3 kašike pšeničnih klica

Sve sastojke stavite u blender i miksirajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Ovu kašicu možete staviti u zamrzivač da se malo stegne i nazvati je sladoledom.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Gost taj Sre Jan 09, 2008 8:55 pm

beba od 5 do 6 meseci

Supa od šargarepe
Očistite dve šargarepe, operite ih i narežite na kolutiće. U šerpu stavite šargarepu i nalijte vodom da ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri. Kad šargarepa omekša, sklonite je sa vatre i propasirajte ili je izmiksajte zajedno s vodom u kojoj se šargarepa kuvala, a zatim tome dodajte malo mleka (majčinog ili adaptiranog).



Kašica od šargarepe i krompira
Povrće dobro očistite i narežite na kockice. Naseckano povrće stavite da se kuva na pari. Ako nemate adekvatan lonac, možete se poslužiti ovim trikom: u običan lonac stavite cetku a u cetku naseckajte povrće. Lonac napunite vodom do ivice cetke. Poklopite i stavite da se kuva na laganoj vatri. Kad povrće omekša, iscedite ga od vode, ali ga ostavite poklopljenog još desetak minuta. Izmiksajte kuvano povrće a zatim dodajte kašiku - dve izdojenog ili adaptiranog mleka.



Kašica od jabuka i pirinčanih pahuljica
Uzmite dve jabuke, očistite ih, oljuštite i iseckajte na kockice. Stavite ih da se kuvaju u malo vode. Kad omekšaju, propasirajte ih, ali tako da smesa bude malo ređa. Tome dodajte i malo mleka. Kašu zgusnite s kašikom ili dve pirinčanih pahuljica.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Gost taj Sre Jan 09, 2008 8:56 pm

beba od 6 do 8 meseci

Griz sa krompirom
Krompir ogulite, operite i stavite da se kuva. Kad je već skoro kuvan, izgnječite ga viljuškom, a u vodu u kojoj se kuvao krompir dodajte dve - tri kašike kukuruznog griza. Mešajte griz na laganoj vatri dok se ne zgusne. Pomešajte ga sa krompirom, a ako vam se učini da je kaša isuviše gusta, razredite je mlekom, izdojenim ili adaptiranim.



Šargarepa sa jabukom
Sirovu šargarepu, dobro očišćenu i opranu, kao i oljuštenu i opranu jabuku narežite na sitne komade. Šargarepu, ukoliko želite, možete i izrendati. Sve zajedno stavite da se kuva na pari, ne duže od 5 minuta, a potom mikserom usitnite - sameljite. Po želji dodajte adaptirano ili izdojeno mleko. Ako želite da kalorijski obogatite obrok, dodajte kašiku - dve pirinčanih pahuljica, ali samo ako ste prethodno dodali mleko, jer u suprotnom smesa će biti pregusta.



Mešano voće
Očišćeno od koštica, oljušteno i oprano, voće narežite na sitne komade a zatim ga sameljite u blenderu. Pri tom upotrebite samo voće koje je vaše dete već probalo. Izbegavajte citrusno voće koje se savetuje tek posle bebinog prvog rođendana.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Gost taj Sre Jan 09, 2008 8:57 pm

beba od 8 do 10 meseci

Gusta supa od pilećeg mesa
Dobro očišćeno i oprano povrće stavite u lonac, zajedno s belim pilećim mesom. Dodajte vodu i kuvajte dok meso sasvim ne omekša. Izvadite povrće iz lonca i usitnite ga pomoću miksera. Isto uradite i s mesom. U drugi lonac stavite malo margarina, kada porumeni dodajte mu usitnjeno povrće i meso, pa prelijte supom. Pustite da prokuva još desetak minuta a ukoliko želite možete dodati pirinčane pahuljice ili kukuruzni griz. Ohladite supu i dajte je bebi da jede.



Palačinke od jabuka
Pomešajte brašno, žumance, vodu i kašičicu ulja – otprilike u onoj razmeri kao kad pravite klasične palačinke. Dobro umutite mikserom tako da testo bude glatko i bez grudvica. U smesu dodajte naribane jabuke. Promešajte i ostavite desetak minuta da odstoji. Pecite na ulju, kao i obične palačinke. Ostavite da se ohladi, pa ponudite detetu iscepkano na komadiće.



Puding od kravljeg sira
U vodi skuvajte jabuke ili kruške koje ste prethodno iseckali na kockice. Kad voće omekša, izvadite ga iz vode i izgnječite viljuškom. Pomešajte ga s posnim kravljim sirom.


Poslednji izmenio dana Sre Jan 09, 2008 9:00 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Gost taj Sre Jan 09, 2008 8:58 pm

beba od 10 do 12 meseci

Knedlice od mlevenog mesa
Sameljite kuvano pileće ili ćureće meso. Dodajte mu žumance i kašiku-dve pšeničnog brašna, pa od ove smese napravite knedlice. Ispecite ih na ulju.
Stavite u šerpicu kašiku ulja i kašičicu brašna. Kada požuti, dodajte sok od paradajza i malo vode. Kada provri, dodajte knedlice od mesa. Kuvajte još desetak minuta. Uz tako pripremljene knedlice, detetu možete ponuditi i kačamak od kukuruznog griza ili pire od krompira, pomešan sa kuvanom šargarepom.



Kuvani oslić
Filete oslića stavite da se kuvaju u vreloj vodi. Nakon desetak minuta, kad meso omekša, sklonite s vatre i izvadite meso. U drugom loncu skuvajte krompir i blitvu zajedno, pa kada je kuvano procedite. Sve zajedno, dakle i oslića i krompir i blitvu, na kraju usitnite pomoću miksera, kako biste dobili krupnije mlevenu smesu.



Lazanje od povrća i mesa
Izdinstajte povrće (šargarepu, grašak, kukuruz šećerac, brokoli...) u jednoj, a mleveno meso (od govedine ili nekog drugog mladog mesa) u drugoj posudi. Kore za lazanje (bez jaja!) kratko prokuvajte. Potom u vatrostalnu posudu naizmenično slažite koru, pa red povrća, zatim mleveno meso, pa opet koru i tako dok ne utrošite sav materijal. Svaki red možete da natopite i umakom od paradajza, kako ne bi bilo suvo. Zapecite u rerni oko pola sata na srednjoj temperaturi. Detetu poslužite isitnjeno na komadiće.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za nase bebirone!

Počalji od Sponsored content Danas u 1:38 am


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

Nasa Deca :: Kuca :: Kuvar

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu