Predjela
Predjela
Predjela koja vi spremate...podelite vase recepte sa nama. :kuvar:
___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.
"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."
www.telenetshop.rs
Veka- Administrator
- Broj poruka : 3873
Godina : 36
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007
Zlatiborska pita
10 srednjih kora, ili kora za pitu (to je oko 500 g)
1 čaša (od jogurta) brašna
1 čaša (od jogurta) ulja
1 čaša jogurta
1 prašak za pecivo
3 jaja
200 g sira
Priprema
Najpre se napravi smesa tako što se od 3 belanca umuti šne, kome se dodaju brašno, ulje, jogurt i prašak za pecivo.
Ta smesa treba da odstoji oko 30 minuta.
Za to vreme izmeša se sir sa 3 žumanca, i uključi se rerna da se greje na 200°C.
Kore se odvoje jedna od druge, pa se prva kora položi na radnu površinu i cela premaže smesom, naročito paziti da i ivice kore budu dobro premazane. Na tako premazanu koru stavlja se sledeća, koja se opet maže smesom i tako se redom ređaju i premažuju sve kore. Na svaku koru ide otprilike jedna kutlača smese.
Kada je i poslednja premazana, na nju se stavlja smesa od sira i žumanca.
Onda se sve to lepo urola u rolat, koji se premaže ostatkom smese (ili mešavinom jajeta i ulja), pospe susamom i peče na 200° C, pa se tokom pečenja smanji na 150°C.
1 čaša (od jogurta) brašna
1 čaša (od jogurta) ulja
1 čaša jogurta
1 prašak za pecivo
3 jaja
200 g sira
Priprema
Najpre se napravi smesa tako što se od 3 belanca umuti šne, kome se dodaju brašno, ulje, jogurt i prašak za pecivo.
Ta smesa treba da odstoji oko 30 minuta.
Za to vreme izmeša se sir sa 3 žumanca, i uključi se rerna da se greje na 200°C.
Kore se odvoje jedna od druge, pa se prva kora položi na radnu površinu i cela premaže smesom, naročito paziti da i ivice kore budu dobro premazane. Na tako premazanu koru stavlja se sledeća, koja se opet maže smesom i tako se redom ređaju i premažuju sve kore. Na svaku koru ide otprilike jedna kutlača smese.
Kada je i poslednja premazana, na nju se stavlja smesa od sira i žumanca.
Onda se sve to lepo urola u rolat, koji se premaže ostatkom smese (ili mešavinom jajeta i ulja), pospe susamom i peče na 200° C, pa se tokom pečenja smanji na 150°C.
Jankito- Stalni član
- Broj poruka : 428
Godina : 38
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 18.10.2007
Re: Predjela
Omlet rolada
Topla omlet rolada kao samostalni obrok, a hladna narezana na manje dijelove – za druženje jednako je ukusna.
.
Sastojci za 2 osobe
Priprema
Posluživanje
Roladu od jaja poslužite toplu uz svježu salatu.
Savjet
Ohlađenu roladu možete umotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku oko sat vremena te je poslužiti narezanu na male zalogaje za iznenadne goste.
Topla omlet rolada kao samostalni obrok, a hladna narezana na manje dijelove – za druženje jednako je ukusna.
.

Sastojci za 2 osobe
kuhane šunke (oko 100 g) |
ulja |
jaja |
brašna |
slatkog vrhnja |
maslaca |
sol |
Relisha Podravka |
Priprema
- Površinu premažite Relishem, rasporedite popečenu šunku i zarolajte.
<LI class=li_1>U širokoj tavi na ugrijanom ulju kratko popecite ploške šunke, izvadite ih i ostavite na toplom mjestu.
<LI class=li_2>Razmutite jaja, dodajte brašno, slatko vrhnje, otopljeni maslac i malo soli.
<LI class=li_3>Tučena jaja izlijte na zagrijanu masnoću i pecite sa svake strane oko 1 minutu, a zatim izvadite na dasku.
Posluživanje
Roladu od jaja poslužite toplu uz svježu salatu.
Savjet
Ohlađenu roladu možete umotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku oko sat vremena te je poslužiti narezanu na male zalogaje za iznenadne goste.
Bojana- Počasni član
- Broj poruka : 2259
Godina : 34
Lokacija : Niš
Datum upisa : 25.11.2007
Re: Predjela
PUNJENA JAJA
Potrebno je: 8 jaja,60 gr. putera,100 gr. tunjevine iz konzerve,
4 ringlice,malo aleve paprike, malo limunovog soka, so ,biber.
Tvrdo skuvana jaja ohladiti i oljuštiti.Možete ih preseći na pola ili izvaditi samo jednu krišku ali u oba slučaja izvaditi žumanca.
Tunjevinu i ringlice ocediti i izgnječiti sa viljuškom pa dodati žumanca, puter,alevu papriku,malo kapra ko voli,sok od limuna, biber pa sve umutiti u blenderu ili mikserom.Sa dobijenom masom puniti jaja,ukrasiti sa peršunovim listom i ostaviti da se ohlade.
Potrebno je: 8 jaja,60 gr. putera,100 gr. tunjevine iz konzerve,
4 ringlice,malo aleve paprike, malo limunovog soka, so ,biber.
Tvrdo skuvana jaja ohladiti i oljuštiti.Možete ih preseći na pola ili izvaditi samo jednu krišku ali u oba slučaja izvaditi žumanca.
Tunjevinu i ringlice ocediti i izgnječiti sa viljuškom pa dodati žumanca, puter,alevu papriku,malo kapra ko voli,sok od limuna, biber pa sve umutiti u blenderu ili mikserom.Sa dobijenom masom puniti jaja,ukrasiti sa peršunovim listom i ostaviti da se ohlade.
Gost- Gost
Re: Predjela
ROLNICE OD ŠUNKE
Potrebno je: 10 tanjih režnjeva praške šunke,200 gr. kajmaka,100 gr. švapskog sira,malo aleve paprike, peršuna i malo bibera.Umutiti sir i kajmak dodati ostale sastojke pa ovim puniti listove šunke i zavijati u rolnice. Slagati na tanjir i ukrasiti sa grančicama peršuna.
Potrebno je: 10 tanjih režnjeva praške šunke,200 gr. kajmaka,100 gr. švapskog sira,malo aleve paprike, peršuna i malo bibera.Umutiti sir i kajmak dodati ostale sastojke pa ovim puniti listove šunke i zavijati u rolnice. Slagati na tanjir i ukrasiti sa grančicama peršuna.
Gost- Gost
Re: Predjela
BELE KOCKE
Potrebno je: 600 gr. jogurta,300 gr. majoneza,1 kašičica soli,80 gr. želatina, 150 gr. šunke-listovi,4 kisela krastavca sečena po dužini,
4 tvrdo kuvanih jaja sečenih na kolutove,4 kuvane šargarepe sečene na štapice.Zagrejati blago jogurt,dodati želatin muteći mikserom,
zatim skloniti sa plotne dodati majonez i još malo mutiti.
Uzeti odgovarajuću četvrtastu posudu i pristupiti slaganju.
Na dno posude sipati najpre 1-2 kutlače smese od jogurta, pa red šunke, opet jogurt, pa šargarepa,jogurt pa krastavci, jogurt pa jaja,
jogurt pa šunka i na kraju završiti sa jogurtom.
Staviti u frižider da se stegne. Seći na kocke.
Potrebno je: 600 gr. jogurta,300 gr. majoneza,1 kašičica soli,80 gr. želatina, 150 gr. šunke-listovi,4 kisela krastavca sečena po dužini,
4 tvrdo kuvanih jaja sečenih na kolutove,4 kuvane šargarepe sečene na štapice.Zagrejati blago jogurt,dodati želatin muteći mikserom,
zatim skloniti sa plotne dodati majonez i još malo mutiti.
Uzeti odgovarajuću četvrtastu posudu i pristupiti slaganju.
Na dno posude sipati najpre 1-2 kutlače smese od jogurta, pa red šunke, opet jogurt, pa šargarepa,jogurt pa krastavci, jogurt pa jaja,
jogurt pa šunka i na kraju završiti sa jogurtom.
Staviti u frižider da se stegne. Seći na kocke.
Gost- Gost
Re: Predjela
ŠPANSKA PITA
4 cela jaja umutiti sa 1šoljom jogurta, pola šolje ulja 2 šolje brašna,
1 prašak za pecivo.U ovu masu dodati još 200 gr. seckane šunke,
200 gr. kačkavalja seckanog i 2 kom kiselih krastavčića iseckanih, i
1 crvena paprika seckana.
Može i iz zamrzivača.Soli po ukusu. Peći dok ne porumeni.
4 cela jaja umutiti sa 1šoljom jogurta, pola šolje ulja 2 šolje brašna,
1 prašak za pecivo.U ovu masu dodati još 200 gr. seckane šunke,
200 gr. kačkavalja seckanog i 2 kom kiselih krastavčića iseckanih, i
1 crvena paprika seckana.
Može i iz zamrzivača.Soli po ukusu. Peći dok ne porumeni.
Gost- Gost
Re: Predjela
Tortice od šunke
Sastojci
Način pripreme
Presovanu šunku iseći na tanje listove (najbolja je ona pravougaonog oblika). Od navedenih namirnica penasto umutiti krem i filovati listove šunke. Odozgo premazati preostalim filom ili pavlakom i ukrasiti povrćem. Staviti u frižider da se dobro stegne. Seći toplim nožem na željene oblike. Torta je vrlo dekorativna. Zove se još i slana doboš torta.
Vreme pripreme: 60 minuta
Sastojci
- 300 grama presovane šunke
- 1 margarin (250 grama)
- 4-5 barenih žumanaca
- 1 kašičica senfa
- so, biber
- 1 kašika majoneza
Način pripreme
Presovanu šunku iseći na tanje listove (najbolja je ona pravougaonog oblika). Od navedenih namirnica penasto umutiti krem i filovati listove šunke. Odozgo premazati preostalim filom ili pavlakom i ukrasiti povrćem. Staviti u frižider da se dobro stegne. Seći toplim nožem na željene oblike. Torta je vrlo dekorativna. Zove se još i slana doboš torta.
Vreme pripreme: 60 minuta
Gost- Gost
Re: Predjela
Krompir torta
Sastojci
Način pripreme
Sastojci
- 1 kg krompira
- 100 grama šunke
- 100 grama maslaca
- so i biber
Način pripreme
Izaberite krompir jednake veličine, oljuštite ga i isecite na tanke kolutove. Kalup za tortu podmažite maslacem, pa po dnu kalupa naređajte krompir u krug dok ne pokrijete celu površinu. Posolite krompir, prekrijte ga listićima maslaca i šunkom isečenom na kockice. Zatim naslažite nov red krompira i ponavljajte postupak dok ne istrošite sav materijal. Završite maslacem. Sve prekrijte folijom i stavite u rernu da se peče oko 40 minuta na 180 stepeni.
Gost- Gost
Re: Predjela
Ajvar kocke
Sastojci
Način pripreme
Umutiti testo od 5 jaja, 5 kašika brašna, ajvara i 1 pavlake. Ispeći testo i podeliti ga na 2 jednaka dela. Pomešati sir i 1 pavlaku i time namazati jednu koru, pa preko staviti drugu. Odozgo može da se ukrasi rendanim kačkavaljem.
Sastojci
- 5 jaja
- 5 kašika brašna
- 500 grama ajvara
- 2 pavlake
- 400 grama mladog sira
Način pripreme
Umutiti testo od 5 jaja, 5 kašika brašna, ajvara i 1 pavlake. Ispeći testo i podeliti ga na 2 jednaka dela. Pomešati sir i 1 pavlaku i time namazati jednu koru, pa preko staviti drugu. Odozgo može da se ukrasi rendanim kačkavaljem.
Gost- Gost
Re: Predjela
Beli slani rolat
Sastojci
Kora
Fil
Način pripreme
Umutiti 4 jaja (posebno žumanca, posebno belanca), pa dodati 1 jogurt, 1 šolju brašna, 1/2 praška za pecivo i 1/2 kašičice soli. Ispeći i umotati u vlažnu krpu kao rolat.
Fil od sira, majoneza, pavlake i seckane praške šunke izmešati i premazati njime koru, pa uviti u rolat. Rolat se odozgo može premazati pavlakom ili krem sirom i posuti rendanim "feta" sirom ili sitno iseckanim peršunom po ukusu.
Sastojci
Kora
- 4 jaja
- 1 jogurt
- 1 šolja brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
Fil
- sir
- majonez
- pavlaka
- peršun
Način pripreme
Umutiti 4 jaja (posebno žumanca, posebno belanca), pa dodati 1 jogurt, 1 šolju brašna, 1/2 praška za pecivo i 1/2 kašičice soli. Ispeći i umotati u vlažnu krpu kao rolat.
Fil od sira, majoneza, pavlake i seckane praške šunke izmešati i premazati njime koru, pa uviti u rolat. Rolat se odozgo može premazati pavlakom ili krem sirom i posuti rendanim "feta" sirom ili sitno iseckanim peršunom po ukusu.
Gost- Gost
Re: Predjela
evo recepta jedne brze i lake pite koju cesto spremam,moji je pogotovo deca jako vole,laka je ,a sita,obicno je u vecini slucajeva spremam i darku kad krene na put ...
Jogurt pita
Materijal:
2 jajeta
1/2 l jogurta
pakovanje kora za pitu
kasika ulja
so
Nacin pripreme:
u dublji sud sipati pola kolicine potrebne zapremine jogurta,iscepkati kore za pitu neobavezno na delice i spojiti sa jogurtom u ciniji,napomena-ostaviti samo dve do cetiri kore za donji i gornji sloj tj prekrivac pite..zavisi od debljine kora ako su tanje uzmite cetiri dve dole dve gore,ako su deblje dosta je po jedna...dodajte u to dva jajeta,promesajte da se jaja sjedine sa masom,ostatak jogurta sipajte na sve to ,posolite po zelji,i sipajte kasiku ulja,dobro promesajte i sjedinite masu.
dole stavite podlogu od korenamazite svim prelivom istu ,a zatim je prekrijte drugom korom.
u podmazan pleh i zagrejanu rernu pecite pitu 15-20 min na 180-200 stepeni...
Prijatno!
Jogurt pita
Materijal:
2 jajeta
1/2 l jogurta
pakovanje kora za pitu
kasika ulja
so
Nacin pripreme:
u dublji sud sipati pola kolicine potrebne zapremine jogurta,iscepkati kore za pitu neobavezno na delice i spojiti sa jogurtom u ciniji,napomena-ostaviti samo dve do cetiri kore za donji i gornji sloj tj prekrivac pite..zavisi od debljine kora ako su tanje uzmite cetiri dve dole dve gore,ako su deblje dosta je po jedna...dodajte u to dva jajeta,promesajte da se jaja sjedine sa masom,ostatak jogurta sipajte na sve to ,posolite po zelji,i sipajte kasiku ulja,dobro promesajte i sjedinite masu.
dole stavite podlogu od korenamazite svim prelivom istu ,a zatim je prekrijte drugom korom.
u podmazan pleh i zagrejanu rernu pecite pitu 15-20 min na 180-200 stepeni...
Prijatno!
Gost- Gost
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu