Sigurnost foruma
Rating for nasadeca.forumi.biz
 photo banner-1-1.gif

Med

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Med

Počalji od Gost taj Ned Jan 27, 2008 11:54 am

zanima me da li koristite med u ishrani kako svojoj tako i decijoj?
da li ga ponekad secer zamenite istim?
deci do godinu dana se ne preporucuje,a ostaloj itekako.
mi ga koristimo sa mlekom,kao zaslajivac caja,ili jednostavno namazanog na hleb,sto obozavaju da jedu,ponekad im dam i samu kasikicu meda da pojedu,a tu su i neizostavni medenjaci koje im cesto pravim.
propolis na bazi meda uvek imamo zimi,kao i sirupe na bazi istog.
kupujemo obicno livadski,lipin smo probali,ali ima jaci miris i ukus pa ga bas svaki put nesto i nece.
med je delotvoran pri vise vrsti bolesti,zovu ga narodni lek ,a takodje se i u sluzbi lepote kao i zdravlja odlicno pokazao.
kakva su vasa iskustva sa ovom slatkom namirnicom?

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Med

Počalji od Andjela taj Ned Jan 27, 2008 8:31 pm

U zadnje vrijeme med koristim cesto,mm i ja zimi svakodnevno pijemo cajeve zasladjene medom.
Djeci takodje dajem ali moram ga razmutiti u sok,mlijeko ili caj jer drugacije nece.Dajem im i med sa maticnom mlijeci dva puta dnevno po jednu kasicicu i propolis sa polenom isto dva puta dnevno.Od istog pcelara im kupujem i sirup od meda sa ekstraktom borovih iglica,bokvice i propolisa,koji je dobar za sve vrste kaslja i bronhitis.Svi proizvodi su prirodni i taj pcelar ima svoju radnju u mom rodnom gradu pa mi moja sestra to kupi i posalje.
Sto se tice vrste meda to je najcesce bagremov i livadski ponekad uzmem kestenov med koji je dobar za bronhitis i kasalj!

___________________________________
Andjela 22.10.2000.
Djordje 08.05.2005.

Andjela
Moderator
Moderator

Broj poruka : 3577
Godina : 39
Lokacija : Republika Srpska
Datum upisa : 04.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Med

Počalji od Veka taj Ned Jan 27, 2008 11:59 pm

Ja nisam ljubitelj meda iako moj tata uzgaja pcele, ja ga jedem tog dana kad se vadi med, i narednih godinu dana ako pojedem 2 kasicice dobro je. Za razliku od nas Danica voli med, stoji na vidnom mestu da bi ona sama mogla da trazi kad joj se jede. Ja joj ne mazem na hleb, ali moze da pojede kasicicom, najvise 2 kasicice u toku dana, jer ne treba ni preterivati.
I mozda nesto so niste znale, med se jede iskljucivo plasticnom ili drvenom kasicicom, nikako metalnom, jer onda dolazi do promene u sastavu meda, nekim hemijskim reakcijama....

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."




www.telenetshop.rs

Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 35
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Med

Počalji od Gost taj Pon Jan 28, 2008 3:48 am

Veka ::Ja nisam ljubitelj meda iako moj tata uzgaja pcele, ja ga jedem tog dana kad se vadi med, i narednih godinu dana ako pojedem 2 kasicice dobro je.
I mozda nesto so niste znale, med se jede iskljucivo plasticnom ili drvenom kasicicom, nikako metalnom, jer onda dolazi do promene u sastavu meda, nekim hemijskim reakcijama....

i nase komsije tj otac moje kume uzgaja pcele i ja obozavam da idem kod njih i jedem med toga dana kad se vadi...
cula sam negde za ovaj podatak,mi ga jedemo plasticnom kasikicom oduvek,ne zbog ovog podatka,nego eto cisto iz navike.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Med

Počalji od Gost taj Pon Jan 28, 2008 7:49 am

Mi med jedemo stalno- uz palacinke, ovsenu kasu, na hleb ili tek onako po kasicicu. Ne volim livadski vec samo bagremov i cak mi je mama kad je dolazila u flasi od 2.5l donela med koji je moj teca pravio za nas.
Sofiya ima ispod godine pa nije probala Very Happy
Sto Veka rece ne na metalnu kasicicu ja bih samo da dodam i da su meni rekli da mu toplota unistava pozitivno dejstvo. Ne treba ga stavljati u vruc caj, recimo, ili ako se stegne u tegli topiti u vreloj vodi.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Med

Počalji od tanasija taj Sre Feb 27, 2008 8:48 pm

ivi moja mama stavlja malo meda u cajic, uvek ga imam u kuci ali ga retko jedem osim kad sam po hotelima pa mi se smuce jaja na sto nacina onda uzmem sladak dorucak i jedem med na hleb

___________________________________





www.telenetshop.rs

tanasija
Moderator
Moderator

Broj poruka : 2623
Godina : 35
Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 18.10.2007

http://www.babababies.com/view/viewt2.cfm?SITEID=41883

Nazad na vrh Ići dole

Re: Med

Počalji od Dy taj Sre Feb 27, 2008 8:51 pm

oo cici gdje ti radis, kada posjecujes hotele??!! hihihihihi

Dy
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2628
Godina : 38
Lokacija : bl
Hobi : jedem pitu!
Datum upisa : 21.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Med

Počalji od Gost taj Sub Mar 01, 2008 4:12 am

<table cellSpacing=0 cellPadding=10 width="100%" border=0><tr><td vAlign=top>LJUDI MED UPOTREBLJAVAJU DUŽE OD 10 HILJADA GODINA. U PČELINJEM MEDU JE DO 1976. GOD. IDENTIFICIRANA 181 MATERIJA KOJA JE POTREBNA ZA NORMALAN RAZVOJ I FUNKCIONIRANJE ORGANIZMA.

Evo samo nekih od mnogobrojnih ljekovitih i hranljivih svojstava meda:
Antibakterijsko djelovanje meda je slično penicilinu. Zato, iako se med svrstava u hranu, ljekari smatraju da je njegova medicinska vrijednost njegova najveća vrlina. Med se dospijevajući u jetru pretvara u glikogen pri čemu je masna degeneracija jetre nemoguća. Med je najčudniji eliksir, jedinstvena i apsolutno nezamjenjiva prirodna hrana. Organizmu više pogoduju uravnoteženi šećeri koji se nalaze u medu nego bijeli industrijski sećer iz kojeg su rafiniranjem odstranjene neke vrijednosti. Prednosti meda nad drugim oblicima šećera su:

- ne nadražuje zidove organa za varenje;
- brzo i lako se asimilira;
- brzo zadovoljava potrebu za energijom;
- sportistima i onima koji naglo troše velike količine energije omogućuje da se brzo oporave;
- najlakši je za bubrege od svih vrsta šećera;
- ima prirodno i blago laksativno dejstvo;
djeluje smirujuće na organizam;

U medu se nalaze dvije vrste šećera: dekstroza (glukoza) i levuloza (fruktoza). Dekstroza čini 40% u medu, a levuloza 34%. Dekstroza brzo prelazi u krv, s obzirom na to da med ne mora da se vari u ljudskom organizmu pošto je već prerađen u mednom želucu pčele. Levuloza, pošto se teže apsorbuje, održava postojanost nivoa šećera u krvi. Na rad srca med djeluje dvojako, zahvaljujući pogodnim šećerima glukozi i fruktozi, koji djeluju kao gorivo za rad mišića srca i zahvaljujući holinu u medu, koji utiče na pojačanje krvnog protoka u krvnim sudovima srca. Ovim se normalizira snaga i pojačava obim sakupljanja i širenja srca. Čovjekova krv sadrži 24 mikroelementa od kojih 22 takođe ulaze i u sastav pčelinjih proizvoda. Mikroelementi meda kao što su vanadij, željezo, kobalt, bakar, mangan, nikl i cink, pospješuju proces krvotoka, pa doprinose otklanjanju anemije. Količina kalcijuma u krvi se uvećava uzimanjem meda. Masu od koje se u organizmu stvaraju kosti, zubi, kosa i nokti, čine deset dijelova kalcijuma i četiri dijela fosfora. Do pomanjkanja fosfora dolazi zbog pomanjkanja kalcijuma. Količina kalcijuma u krvi se povećava dva i po sata poslije uzimanja meda i ta se veća koncentracija zadržava čitav dan. Ako se med uzima redovno svakog dana u krvi će se uvijek naći potrebna količina kalcijuma. Med je moćan da nadoknadi gotovo svaki nedostatak koji se može javiti u našoj svakodnevnoj ishrani. Neosporno je dokazano da bakterija ne može živjeti uz med zato što je med izvanredan izvor kalijuma. Kalijum oduzima bakteriji vlagu bez koje ona ne može opstati. Fermenti pčelinjeg meda djeluju na raspadanje složenih hranljivih materija. Bez fermenata organizam ne bi mogao postojati. Po sadržaju fermenata med zauzima jedno od prvih mjesta među prehrambenim proizvodima.

MED I VITAMINI

Polen mnogih vrsta cvijeća sadrži više vitamina C od skoro svih vrsta voća i povrća. A, u svakom medu uvijek ima polena. Med je izvanredan medijum za vitamine, što nije uvijek slučaj sa voćem i povrćem. Špinat u toku prva 24 sata po branju gubi 50% svoje količine vitamina C. Voće tokom vremena gubi vitaminske sadržine od vrijednosti.

Med sadrži sve vitamine koje stručnjaci za ishranu smatraju po zdravlje neophodnim.

HRANLJIVA VRIJEDNOST MEDA

Hranljiva vrijednost meda se može sagledati poređenjem sa drugim namirnicama izraženim u džulima: 1kg pčelinjeg meda ima 13,167 džula;
1kg pšeničnog hljeba ima 9,013 džula;
1kg govedine srednjeg kvaliteta ima 5,666 džula;
20 komada jaja ima 4,446 džula;
1 litar kravljeg mlijeka ima 2,783 džula.

Hranljivost meda se određuje prvenstveno prema njegovoj zrelosti, tj procentu vode. Nezreo med (iznad 22% vode) je podložan fermentaciji, uskisne i kao takav šteti organizmu.

MED ZA SVE SPORTISTE!

Med se u sportu uzima radi povećanja snage i izdržljivosti. Med se uzima 15 minuta prije početka fizičkih aktivnosti, u količini od 60-80 grama. Izuzetno je koristan za sportiste je se brzo upija u limfni sistem odakle prelazi u krv i tkiva, pojačava rad mišića, djeluje okrepljujuće, povećava procenat hemoglobina u krvi, a kod djece ubrzava rast. Med naročito koristi oslabljelim fizičkim i intelektualnim radnicima, i osobama koje se oporavljaju nakon preležane bolesti (rekonvalescentima).

HRANLJIVOST MEDA ZA TREĆE ŽIVOTNO DOBA

Jasno je pokazano da med usporava starenja i produžava život. Starije osobe koje su u mladosti uzimale med ili mnogo svježeg voća, povrća i voćnih sokova, u starosnim godinama imaju mladalačku svježinu i doživljavaju duboku starost kao Hipokrat - "otac medicine”. Još je Pitagora govorio: "Da nisam jeo med, umro bih 40 godina prije". Irski pjesnik Bernard Šo bio je pčelar i dugo ostao vitalan, a poljski pjesnik Trembesky koji je duže od 30 godina uzimao med, takođe je sa svojih 80 godina bio izuzetno svjež, vitalan i veseo. Šeik Said Bin Gaziba iz Saudijske Arabije ima 149 godina, i tvrdi da je uglavnom jeo hljeb i med, i pio vodu, a svakodnevno je pješačio 10 km. Ispitivanjem holesterola kod starijih osoba između 75 i 86 godina koje su svakodnevno uzimale po 100 grama meda u toku mjesec dana, pokazano je da je nivo holesterola sa prosječnih 245 mg% pao na l96 mg%. Broj bijelih krvnih zrnaca se normalizuje, broj crvenih krvnih zrnaca se poveća i normalizira se broj trombocita.
</TD></TR></TABLE>



Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Med

Počalji od Gost taj Sub Mar 01, 2008 4:14 am

OD DAVNINA JE POZNATO DA PČELARI NE BOLUJU OD RAZNIH REUMATSKIH OBOLJENJA, UPALA ZGLOBOVA, IŠIJASA, DISKUSA HERNIJE…A, KOD PČELARA JE SMANJEN I RIZIK OD INFARKTA.

Pčele sakupljaju iz cvjetova biljaka-cvjetnica slatki sok – nektar i mednu rosu sa lišća listopadnog i zimzelenog drveća, od kojih spravljaju prirodni izuzetno hranljivi i ljekoviti proizvod - med. Pored meda, pčele proizvode i niz drugih jako važnih proizvoda kao što su matični mliječ i pčelinja smolu ili lijepak – propolis, te skupljaju cvijetni prah – polen.

VRSTE MEDA

Prirodni nektarski med: Pčele medarice spravljaju med uglavnom od nektara. Nektarni med može biti monofloran (od jedne vrste biljaka) i polifloran (više vrsta nektara). Nektar koji pčele sakupljaju iz cvijeća i behara glavni je izvor ugljenih hidrata koje pčele pretvaraju u lako svrarljive šečere – glukozu i fruktozu. U medu se nalaze i mineralni sastojci i više kiselina: mravlja, sirćetna, jabučna, limunska…, te više aminokiselina. Med sadrži i elemente kompleksa vitamina B. Šumski med sadrži 13 puta više mineralnih materija od cvijetnog. U njemu ima mnogo gvožđa (naročito u jesenskom), što se jako odražava u obrazovanju krvi i hemoglobina u krvi. Zato je šumski med najčešće duplo skuplji. Med medljikovac potiče iz medljike - slatkog soka koji luce neke listopadne i četinarske vrste drveća i nekih trava. Medljikovac med ima specifičan ukus poput karamele i veoma je gust. Najčešće je tamnozelenkaste boje, mrk ili skoro crn. Kada se okvir okrene prema suncu lahko se raspoznaje i razlikuje od nektarskog meda koji je svjetliji, iako postoji i svijetli medljikovac kao i tamni nektarski med. Četinarski medljikovac brzo kristalizira u saću, teško se vrca, po čemu se takođe može razlikovati. Industrijski med je najčešće obezvrijeđeni pčelinji med, bilo da se iz njega, za potrebe farmacije, izluči njegova medicinska vrijednost, bilo da se spravljaju razne mješavine meda i drugih proizvoda. Danas se uvodi i naziv ekološki med. Kriteriji proizvodnje ovog meda su strogi, i zapravo se radi o čistom pčelinjem medu. Umjetni med se dobija prihranjivanjem pčela šećernim sirupom. Falsifikovani (patvoreni) med. Nažalost, postoji i falsifikovani ili patvoreni med koji se dobija iskuhavanjem medonosnog bilja (maslačka, kadulje, itd.) ili melase. Ekspresni med proizvodi se prihranjivanjem pčela sokovima voća, povrća, mlijekom i jajima.

LJEKOVITA SVOJSTVA MEDA

Već odavno se vjeruje da med liječi, okrepljuje, produžava život, jača snagu duha i tijela, koristan je kod bolesti utrobe, inficiranih rana i fistula, itd. Naučnim istraživanjima je potvrđeno da med djeluje na rad srca, da rastvoreni med prelazi u krvotok i circuliše, da je to pravi terapeutski lijek koji se primjenjuje kod teških srčanih smetnji. Aktivna materija acetilholin veoma je značajna i poželjna za rad srca jer djeluje na proširenje arterijskih sudova. Med normalizira srčani ritam i djeluje na povišeni krvni pritisak. Vitamin B12 koji se daje u vidu injekcija ili drugim oblicima, djeluje protiv anemije. Soli meda učestvuju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), ukoliko se u organizmu dobro absorbiraju i iskoriste. Med u saću pri žvakanju doprinosi dezinfekciji i čišćenju zuba, kao i jačanju desni. Ljekovita svojstva meda u zavisnosti od njegovog porijekla, odnosno od biljke sa koje je skupljen nektar su:

- Bagremov med - Upotrebljava se protiv nesanice i lošeg sna, kao i vrtoglavice jer umiruje živčani sistem. Najdjelotvornije djeluje u čajevima od kamilice, matičnjaka (pčelinje ljubice, limunske trave, melise, ogulota) i kantariona.
- Lipov med – Ima antiseptično i umirujuće djelovanje. Koristi se protiv znojenja, prehlada s kihavicom, olakšava iskašljavanje, te izbacivanje sluzi iz grla i nosa. Preporučuje se u ishrani dojenčadi, djece, starijih osoba, osoba s niskim krvnim pritiskom i srčanim tegobama.
- Kaduljin (žalfijin) med - Izvanredno djeluje protiv suhog kašlja i prehlada, a olakšava i izbacivanje sluzi iz bronhija i dušnika. - Šumski med – medljikovac - U svom sastavu nema cvjetnog meda. Spada u tamne vrste meda. Povoljno djeluje kod malokrvnosti, nedostatka željeza, iscrpljenosti i teških operacija. Uzima se u voćnim napitcima kao što su sokovi od višnje, breskve ili kupine. Poželjno je da ga trudnice uzimaju tokom cijele trudnoće.
- Kestenov med – Širi periferne krvne sudove, stišava bolesti probavnih organa, žuči i jetre. Najdjelotvorniji je u čajevima od kunice, kamilice, majčine dušice i šipurka.
- Matičnjakov med – Koristi se kao sredstvo za umirenje.
- Karanfilov med – Poboljšava rad urogenitalnih organa. Koristi se protiv diareje i za iskašljavanje.
- Nanin med – Koristi se najviše kao analgetik, za smirivanje grčeva mišića i kao sredstvo za sprečavanje nadutosti.
- Vrijeskov med - Djelotvoran je protiv reume, bolesti mokraćnih organa i bubrega. Dodaje se čajevima od breze, kunice, nane, kamilice ili šipurka.
- Lavandin med - Poznat je kao blag med. Upotrebljava se kao dodatak u ishrani dojenčadi, male djece i starijih osoba koji boluju od nekih akutnih i hroničnih bolesti, zatim srčanim bolesnicima i osobama sa niskim krvnim pritiskom.

NAPOMENA:
Kod svih vrsta čajeva dodaju se 1-2 čajne kašičice meda u mlak čaj.
NEPODNOSENJE/ALERGIJA NA MED

Med kod nekih osoba izaziva alergijske reakcije, slično alergiji na jagode, jaja, polen, propolis, lijekove... Smatra se da alergija na med potiče od polena koji se nalazi u njemu. Do alergije dolazi uslijed neposrednog dodira meda sa sluznicama želučanih zidova. Med upija vodu iz njih, nadražuje ih, i javljaju se bolovi. To se može otkloniti ako se med rastvori u mlijeku, vodi, čaju ili voćnom soku. Preporučuje se da ljudi sa alergijom duže vremena uzimaju samo jednu kafenu kašiku meda dnevno, a kasnije postepeno povećavaju količinu.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Med

Počalji od Beba taj Čet Mar 20, 2008 12:53 am

I mi se trudimo da uvek imao med, Nikola ne voli mazan na hlebu, ali voli da s vremena na vreme pojede kašičicu meda, ili mu umešam u mleko. Kada smo bolesni, uvek kuvamo čaj od nane sa medom, to jako volimo Smile

Beba
Stalni član
Stalni član

Broj poruka : 417
Godina : 32
Lokacija : Pančevo
Datum upisa : 17.10.2007

http://vladisavljevi.webs.com/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Med

Počalji od Emi taj Čet Mar 20, 2008 1:23 am

ja nejedem med Rolling Eyes , a Milena je jos mala za med, neznam odkad smeje da proba ali znam da je rano, a mm obozava med!

Emi
Elitni član
Elitni član

Broj poruka : 4805
Godina : 33
Lokacija : tu
Datum upisa : 18.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Med

Počalji od Veka taj Čet Mar 20, 2008 4:40 am

Med sme od godinu dana, do 12. meseci se ne preporucuje, a najbolje da se kupi od onog ko vam je siguran, jer mnogo njih pcelama ubacuje razne lekove, medju njima i antibiotike, pa je to najbolje kupovati od proverenog uzgajivaca.

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."




www.telenetshop.rs

Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 35
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Med

Počalji od Beba taj Čet Mar 20, 2008 4:46 am

Veko, ti se razumeš ili bar imaš koga da pitaš, da li je istina da se samo prirodni med ušećeri, a industrijski ne? Da li prirodni med MORA da se ušećeri posle nekog vremena?

Beba
Stalni član
Stalni član

Broj poruka : 417
Godina : 32
Lokacija : Pančevo
Datum upisa : 17.10.2007

http://vladisavljevi.webs.com/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Med

Počalji od Emi taj Čet Mar 27, 2008 8:59 am

http://www.pcelica.co.yu/proizvodi/med/med-za-decu.php

Emi
Elitni član
Elitni član

Broj poruka : 4805
Godina : 33
Lokacija : tu
Datum upisa : 18.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Med

Počalji od Sponsored content Danas u 8:37 pm


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu