Sigurnost foruma
Rating for nasadeca.forumi.biz
 photo banner-1-1.gif

Bozicni kolac

Nasa Deca :: Kuca :: Kuvar

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Betty Boop taj Uto Jan 08, 2008 11:23 am

opet ja malo odoh sa teme, ali...
Moji gosti na Božićnom ručku najviše vremena proveli hvaleći moj božićni kolač...pa, ajde, pošto sam i sama neskromna, da se pohvalim i vama...

http://i186.photobucket.com/albums/x227/njanja78/IMG_0589.jpg
http://i186.photobucket.com/albums/x227/njanja78/IMG_0545.jpg
http://i186.photobucket.com/albums/x227/njanja78/IMG_0546.jpg


inače, pokojna baka me je naučila kako da ga mesim i ukrašavam, a ja sam to godinama poprilično usavršila...ove godine baš nije bio velik, samim tim nije bio ni onako raskošan, ali baš je bio lep!

Betty Boop
Banovan sa foruma
Banovan sa foruma

Broj poruka : 770
Lokacija : Sombor
Datum upisa : 17.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Gost taj Uto Jan 08, 2008 11:29 am

vauuuuuuu pa ovo izgleda ekstra,bas je super ukrasen, a verujemda je i ukusan.
svaka cast domacice za svaku pohvalu,eto bas lepe uspomene ti ostavila baka,ja licno neznam da pravim tu starinsku cesnicu,ali volela bi da naucim.
bez teksta,nisi neskromna sa ovim se i treba pohvaliti,a vidi se da si svoje znanje i zanat ljubomorno cuvala dok nije dosao dan da ga prikazes!!!!
bravooooooooooooo :igram:

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Betty Boop taj Uto Jan 08, 2008 11:42 am

Renata, ovo nije česnica...kod nas se česnica pravi sa lisnatim korama i orasima, poput suve baklave, a u nju ide dukat...ovo je božićni kolač koji se ne jede, već se 14.01. da živini i drugoj marvi da pojede, da bi, kao, bili zdravi...a mi ya božić jedemo pogaču, koja se ustvari pravi isto kao i božićni kolač, samo nema te ukrase po sebi...
na božićni kolač se stavljaju figurice praseta (da bi imali obore pune prasića), živine (pun kokošinjac ), često goluba (u našem području se mnogi bave golubarstvom), bure sa grozdom (da groždje rodi i bude dobrog vina), ja sam dok smo bili školarci i studenti stavljala knjigu (da "nauka" ide od ruke"), itd...
Naravno, ja mnoge stvari stavljam samo simbolično, iako nemamo živine ni stoke, a ni vinove loze :lud:


Poslednji izmenio dana Uto Jan 08, 2008 11:43 am, izmenjeno ukupno 1 puta

Betty Boop
Banovan sa foruma
Banovan sa foruma

Broj poruka : 770
Lokacija : Sombor
Datum upisa : 17.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od ZZ taj Uto Jan 08, 2008 11:43 am

cheers cheers cheers

ovo izgleda savršeno,svaka ti čast!

ZZ
Stalni član
Stalni član

Broj poruka : 445
Godina : 46
Lokacija : Srem
Datum upisa : 16.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Tamara taj Uto Jan 08, 2008 11:43 am

Svaka cast Beti!!!!!!!!!! Kolac je ukrasen za svaku pohvalu!!!!

Tamara
MissMama

Broj poruka : 1677
Godina : 34
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 18.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Betty Boop taj Uto Jan 08, 2008 11:44 am

hvala.žene, hvala...i vas ću da naučim do sledećeg Božića!

Betty Boop
Banovan sa foruma
Banovan sa foruma

Broj poruka : 770
Lokacija : Sombor
Datum upisa : 17.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od ZZ taj Uto Jan 08, 2008 11:45 am

e da znaš da bi mogla i da nas naučiš..meni je ovo prelepo..aj da umesim,to znam,ali me zanima kako praviš ove ukrase?

ZZ
Stalni član
Stalni član

Broj poruka : 445
Godina : 46
Lokacija : Srem
Datum upisa : 16.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Gost taj Uto Jan 08, 2008 11:46 am

ajde bas bi volela da i ja sliku mog kolaca stavim sledece godine,a gde cemo da ucimo kod mene li kod tebe????? :lud:
bolje kod tebe :igram:
zene idemo na kurs!!!!!!!!!!!!!!!!


Poslednji izmenio dana Uto Jan 08, 2008 11:48 am, izmenjeno ukupno 1 puta

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Tamara taj Uto Jan 08, 2008 11:47 am

Ja se stidim, ja ne znam ni da umesim, a kamo li da pravim ukrase... Embarassed Embarassed Embarassed

Tamara
MissMama

Broj poruka : 1677
Godina : 34
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 18.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Gost taj Uto Jan 08, 2008 11:49 am

nisi jedina neznam ni ja Embarassed :placem:

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Betty Boop taj Uto Jan 08, 2008 11:50 am

ukrasi se prave vrlo prosto...od običnog brašna i hladne vode, umesi se da bude malko tvrđe! A sve ostalo je stvar mašte i umeća! Treba tog momenta biti dete, pa se igrati sa testom, kao sa glinom...meni to vrlo dobro ide od ruke, i to je to...a sam kolač se pravi kao i sva ostala kisela testa!

Betty Boop
Banovan sa foruma
Banovan sa foruma

Broj poruka : 770
Lokacija : Sombor
Datum upisa : 17.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Tamara taj Uto Jan 08, 2008 11:51 am

renata ::nisi jedina neznam ni ja Embarassed :placem:

E sad mi je lakse...

Tamara
MissMama

Broj poruka : 1677
Godina : 34
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 18.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od ZZ taj Uto Jan 08, 2008 11:53 am

e baš ću probati sledeće godine..počeću sa nekim prostijim ukrasima,pa polako..a kad ukrasiš,je l ti odstoji tako malo ili odmah pečeš?

ZZ
Stalni član
Stalni član

Broj poruka : 445
Godina : 46
Lokacija : Srem
Datum upisa : 16.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Gost taj Uto Jan 08, 2008 11:53 am

ih a kako se prave kisela testa HMM
ne vredi ovako u pisanoj formi moracemo na obuku na licu mesta da vezbamo!!!! :igram: :kuvar2:

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Betty Boop taj Uto Jan 08, 2008 12:04 pm

ZZ ::e baš ću probati sledeće godine..počeću sa nekim prostijim ukrasima,pa polako..a kad ukrasiš,je l ti odstoji tako malo ili odmah pečeš?
Bitno je da ti sam kolač "ne preraste", jer će ti onda puknuti pri pečenju, pa neće biti lep...znači, ukrase malo ranije pripremiš, ili ako je kolač već narastao, a ti nisi završila sa ukrasima, onda ga obavezno premesiš...ukrasi mogu malo da stoje, ali ne previše, jer se onda presuše, pa ne budu glatki, a čak i oni nekad znaju da se "rastvore" ako predugo stoje...
Od standardnih ukrasa ide pletenica u vidu krsta preko celog kolača, a i ako ste primetile one bele kružiće duž obima kolača...razviješ tanko testo, pa kružiće vadiš naprstkom.
Listiće takođe iskrajaš iz tanko razvijenog testa, pa ga malo "izrezbariš" tupom stranom noža. Latice cveća vadiš malom čašicom, pa ih skupiš sve u jednom kraju (nije baš najbolje objašnjenje, ali ne znam kako drugačije da kažem). Krst takođe iskrajaš iz razvučenog testa. Figurice vajaš od testa. Ne znam da li sam nešto zaboravila...
A da, na kraju kolač premažeš žumancetom, ali paziš da nijedan ukras ne premažeš, da ostane beo nakon pečenja.

Betty Boop
Banovan sa foruma
Banovan sa foruma

Broj poruka : 770
Lokacija : Sombor
Datum upisa : 17.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od ZZ taj Uto Jan 08, 2008 12:09 pm

e baš si lepo objasnila,sve sam skapirala..aj ako bog da da se i ja ovde sledeće godine pohvalim sa mojim božićnim kolačem..ili ću možda da ga umesim za slavu,ovde u sremu sam videla da prave takve kolače za krsnu slavu..

ZZ
Stalni član
Stalni član

Broj poruka : 445
Godina : 46
Lokacija : Srem
Datum upisa : 16.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Gost taj Uto Jan 08, 2008 12:11 pm

i kod nas u vojvodini takvi kolaci spadaju i u slavske,a mogu i u bozicne i onda se zovu starinske cesnice.
morace veka sutra ovu temu da stavi pod nazivom bozicni ili slavski kolc!
odosmo mi daleko od stola.
a iz kog si mesta u sremu vanja,ako nije tajna,sorry sto bezim sa teme!!! Wink

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Betty Boop taj Uto Jan 08, 2008 12:16 pm

ZZ ::ovde u sremu sam videla da prave takve kolače za krsnu slavu..
U pravu si, samo se onda stavljaju ukrasi tipa krst, cvetići i slično, bez ovih "životinjskih" figura!

Betty Boop
Banovan sa foruma
Banovan sa foruma

Broj poruka : 770
Lokacija : Sombor
Datum upisa : 17.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Gost taj Sre Jan 09, 2008 4:10 am

slavski kolac

<tr><tr>


Verzija za štampanje
Kuhinja: srpska
Vreme pripreme: Preko dva sata
Posno jelo: ne
Težina pripreme: srednje
Sastojci za više od 10 porcija
1,5 kg brašna
30 g pivskog kvasca
4 žumanceta
4 kašike šećera
parče masla
kora od limuna
mleko
1 žumance
so
Priprema
Ako je instant kvasac onda se on direktno upotrebljava (mesi), i na svako 1/2 kg brašna ide jedna kesica suvog (instant) kvasca. Ako je pivski kvasac onda je sledeći postupak:
Prvo se zamesi kvasac tako što se u jedan manji sud izdrobi oko 30 g pivskog kvasca, nalije se mlakim mlekom, razbiju se grudvice i doda soli i brašna, da se može napraviti retko testo.

Sud sa kvascem stavlja se na ne suviše toplo mesto da kvasa. Dok kvasac kisne, proseje se kilogram i po brašna, stavi se u sud za mešanje da se brašno dobro zagreje pored štednjaka.

U drugi sud se stave 4 žumanceta, 4 kašike šećera, parče masla, ukisli kvasac, pa se sve zajedno dobro izmeša. Nastruže se kora od limuna, dodaje se po malo brašna, pa se testo mesi uz dolivanje mlakog mleka, dok se ne zamesi kao za svaku pitu od takvog testa. Kada testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci znači da je dovoljno rađeno. Da bi testo bilo još bolje može se za vreme mešanja dodavati po malo rastopljenog masla tako što se rastopi 100 g masla pa se za vreme mešanja dodaje po malo u testo, a pri tom se "kvase" i ruke pa se tako masnim rukama nastavlja mešanje.

Ako se testo ovako mesi, onda će kolač biti mnogo vlažniji i ukusniji.

Zatim se testo pokrije čistom krpom i ostavi na toplom mestu pored štednjaka da ukisne. Testo je gotovo kada napuni sud, odnosno kada udupla. Izruči se na dasku za mešanje i pravi se Slavski kolač.

Izgled samog kolača zavisi od umešnosti domaćice.
Kolač se pravi u obliku okruglog hleba ili kalupa u kom se peče. Ono sto je važno je da kolač bude prekršten, tj. da ima šaru u obliku krsta u sredini, i da bude optočen vencem od upletenih pletenica koji se narežu malim nožem.

Ukras samog kolača ne može se praviti od kiselog testa, pa treba posebno zamesiti posno testo bez kvasca, jaja i mleka, pa se takvim testom prave ukrasi po kolaču. Od testa se pravi sve ono sto se želi u kući: ptice, koje predstavljaju zdravlje i veselje, grozd da bi vinograd dobro rodio, burence da bi u kući svega bilo u izobilju, a najvažniji je ukras poskurica sa znakom И ;С ;-Х ;Р ; Н ;И ;-К ;А ;. Ovaj znak se stavlja u sredinu kolača.

Ceo kolač se premaže žumancetom, a ukras se ostavlja belim.
Kolač se stavlja u pećnicu i pažljivo peče. Ispečen kolač izvadi se iz kalupa i ostavi da se prohladi.

Posna verzija
Slavski kolač se može mesiti i postan, naročito ako krsno ime pada u posne dane. Mesi se na isti način kao i mrsni samo bez mleka, jaja i masla. Umesto masla može se staviti margarin, jer on je od biljnih masti i postan je.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Bozicni kolac

Počalji od Sponsored content Danas u 10:37 pm


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

Nasa Deca :: Kuca :: Kuvar

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu