Sigurnost foruma
Rating for nasadeca.forumi.biz
 photo banner-1-1.gif

Kuvar za Badnje vece

 ::  :: 

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Kuvar za Badnje vece

Počalji od Gost taj Pet Jan 04, 2008 11:05 pm

Ajde mame upomoc! Ovo mi je prvo Vadnje vece kad treba sama da kuvam (nema mame) pa me interesuje sta vi spremate? Hlepcic sa paricom, riba, postan (ili lucen) pasulj, posna pita, krompir salata... koja jos jela. Znam da ih treba imati 12 al mi ponestalo ideja posto ono sto smo u Srbiji spremali ja ovde ne mogu jer neme ili nisu isti sastojci...
Molim za recepte!

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za Badnje vece

Počalji od Gost taj Pet Jan 04, 2008 11:09 pm

mi postimo,ja spremm ribu,salatu od krompira sa barenim jajima i lukom,pasulj postan nekad mada ove godine mislim da necu,neku posnu pitu,i cesnicu obavezno.
napravim i jos neki kolac ove godine cu da probam sa kesten pireom jedan recpt,i ja znam da treba da ih ima dvanaest,ali ne pridrzavam se bas toga.
imam u receptima bas recepte za badnje vece i bozic pa cu malo da ih prelistam i dam i sebi i tebi ideje pa ti javim.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za Badnje vece

Počalji od Miloseva_mama taj Pet Jan 04, 2008 11:12 pm

evo da se zasladite posne slatke kiflice ...
<LI>
Sastojci:
<LI>4 secer
<LI>1/2 voda
<LI>2 vanilija secer
<LI>1 secer u prahu
<LI>1 dinja
<LI>1 orasi
<LI>1 kvasac
<LI>500 g brašno
<LI>250 ml ulje

</LI>

Priprema jela:


Rastopiti kvasac u mlakoj vodi i izmiješati ga sa šecerom (4 kašicice). Ostaviti ga na toplom mjestu da nadode. Margarin ili ulje sipati u posudu, dodati brašno i miješati dok masnoca ne upije brašno.

U pocetku ce izgledati kao da se to nikad nece dogoditi, ali budite strpljivi. U tijesto sipati kvasac i zamijesiti. Dobro izmiješano tijesto razviti u koru debelu oko pola centrimetra. Isjeci koru na kvadrate. Na svaki kvadrat staviti malo pekmeza i oraha, oblikovati kiflice i redati ih u podmazani pleh.

Treba ih peci na umjerenoj temperaturi dok kiflice ne porumene. Pecene kiflice uvaljati u mješavinu prah šecera i vanilin šecera.

Možete ih služiti i nakon nekoliko dana, i tada ce biti ukusne.



Miloseva_mama
Napredni član
Napredni član

Broj poruka: 962
Godina: 30
Lokacija: Bijeljina
Datum upisa: 16.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za Badnje vece

Počalji od Miloseva_mama taj Pet Jan 04, 2008 11:14 pm

evo ukusne ribice...

<LI>
Sastojci:

<LI>1,5 dl ulje
<LI>1 solja paradajz
<LI>1 solja bijelo vino
<LI>1 kasicica persunov list
<LI>1 kg ribe
</LI>

Priprema jela:


Smesati ulje, paradajz i belo vino te zagrejati da prokljuca. Spustiti krupno isecenu ribu i kuvati na laganoj vatri. Kada je riba kuvana, posuti je iseckanim persunovim liscem i sluziti uz baren krompir.



Miloseva_mama
Napredni član
Napredni član

Broj poruka: 962
Godina: 30
Lokacija: Bijeljina
Datum upisa: 16.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za Badnje vece

Počalji od Gost taj Pet Jan 04, 2008 11:14 pm

paprike punjene patlidzanom
potrebno je:
20suvih paprika
300g crnog luka
300g patlidzana
solja pirinca
biber,so,aleva paprika,ulje
priprema:
iseckajte patlidzan na kockice,posolite i ostavite da odstoji.izdinstajte luk u njega dodajte patlidzan i dinstajte jos malo.zacinite,dodajte obaren pirinac,punite paprike i redjajte ih u ciniju,a onda zapecite u rerni na srednjoj temperaturi.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za Badnje vece

Počalji od Gost taj Pet Jan 04, 2008 11:15 pm

STARINSKI PREBRANAC

500g pasulja, 1 glavica crnog luka, biber, so, tucana paprika, ulje. Pasulj dobro skuvajte i posolite. Luk ucistite i isecite na kolutove, pa ga
dobro izdinstajte na ulju s malo vode. U djuvec redjajte red pasulja, pa red luka.
Na kraju pobiberite, zalijte uljem i po vrhu pospite papriku. Prebranac zapecite u rerni
a najukusniji je kada ga spremate u zemljanoj posudi

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za Badnje vece

Počalji od Gost taj Pet Jan 04, 2008 11:15 pm

POSNA KAPAMA

1kg spanaca, 2 glavice crnog luka, 3 cena belog luka, 300 gr pecuraka, 200g kuvanog paradajza, aleva paprika, biber, so, maslinovo ulje.
Sitno iseckajte i izdinstajte luk a potom mu dodajte iseckan spanac pa prodinstajte jos malo. U medjuvremenu obarite pecurke pa ih dodajte u spanac pred kraj dinstanja zajedno sa sokom od paradajza. Zacinite po ukusu, prelijte u zemljani sud i pecite oko 15 minuta.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za Badnje vece

Počalji od Miloseva_mama taj Pet Jan 04, 2008 11:16 pm

Riblja corba

<LI>
<LI>1 ulje
<LI>biber
<LI>so
<LI>aleva paprika
<LI>paradajz
<LI>1 veza zeleni za supu
<LI>1 bijeli luk
<LI>500 gr ribe
<LI>500 gr ribe
<LI>500 gr ribe
</LI>

Priprema jela:


Sve očistiti i staviti zajedno u lonac. Naliti oko 2 litra vode i dodati začine. Kuvati oko 45 minuta. Procediti čorbu, ribu očistiti što bolje od kostiju i ponovo kuvati oko 5 minuta. Ova čorba mora imati dosta aleve ljute paprike i soli.


Miloseva_mama
Napredni član
Napredni član

Broj poruka: 962
Godina: 30
Lokacija: Bijeljina
Datum upisa: 16.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za Badnje vece

Počalji od Gost taj Pet Jan 04, 2008 11:16 pm

AJVARNIK

1kg praziluka, tegla domaceg ajvara, 2 glavice belog luka, ulje, biber.
praziluk iseckajte i izdinstajte dok potpuno ne omeksa. jednu polovinu praziluka sipajte u tepsiju preko nje sipajte ajvar i pospite belim lukom pa prekrijte drugom polovinom praziluka. Pecite u rerni oko pola sata na 200c.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za Badnje vece

Počalji od Gost taj Pet Jan 04, 2008 11:17 pm

MUSAKA OD ZITA

500g kuvane psenice, 300g praziluka, 300g sveze rendane sargarepe, ulje, posni gauda kackavalj, origano, aleva paprika, suvi biljni zacin, so, biber.
Iseckajte praziluk i sargarepe pa prodinstajte na ulju. Dodajte kuvano zito i zacine. Polovinu mase sipajte u tepsiju, pa narendajte posni kackavalj, onako obilno, pa sipajte drugu polovinu mase. Odozgo narendajte kackavalj. Posuti origanom i zapecite u rerni.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za Badnje vece

Počalji od Gost taj Pet Jan 04, 2008 11:17 pm

KRAVAJ OD KUPUSA

500g belog kukuruznog brasna, glavica kiselog kupusa, aleva paprika, so, biber, ulje.
Sitno iseckajte kiseo kupus, pospite alevom paprikom i proprziti na ulju. Od projenog brasna zamesite dva kolacica rastanjite pa po jednom pospite kupus i prekrijte drugim, gornjim obuhvatite po ivici da se ne razdvoje.
Sve stavite u podmazan pleh i pecite oko 25 minuta.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za Badnje vece

Počalji od Miloseva_mama taj Pet Jan 04, 2008 11:17 pm

Posna sarma

<LI>
<LI>350 gr pirinač
<LI>2 dl ulje
<LI>1 kupusa
<LI>3 crveni luk
<LI>1 kasika paradajz
<LI>1 kasicica vegeta
<LI>100 gr suseni tucani semenki
<LI>1 kasika brašno
</LI>

Priprema jela:


Proprziti crni luk, kada porumeni dodati oprani pirinac i prziti jos pet minuta. Naliti malo tople vode i kuvati dok pirinac ne omeksa a voda ne provri. Skinuti sa vatre, dodati vegetu, so, biber, nanu i tucane semenke. Sve dobro promesati.

Kupus ocistiti i odbaciti suvisno korenje. Ako je kupus slatki, treba ga predhodno popariti vrucom vodom da bi se mogao savijati. Na svaki list stavljati fil, preklopiti ga sa strane i savijati sarmice.

Poredati sarmu u serpu, naliti mlaku vodu i kuvati dok kupus ne omeksa a voda ne provri. Napraviti tanku zaprsku od ulja, brasna, aleve paprike i paradajz pirea, te preliti po vrku sarmice i malo zapeci u rerni.



Miloseva_mama
Napredni član
Napredni član

Broj poruka: 962
Godina: 30
Lokacija: Bijeljina
Datum upisa: 16.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za Badnje vece

Počalji od Gost taj Pet Jan 04, 2008 11:18 pm

Badnja vecera je poslednji posni obrok pred bozicne praznike. Iako posna, badnja vecera je bogata. Glavno obicno jelo je postan pasulj prebranac. Vecera se zavrsava suvim vocem, kompotima i posnim kolacima.

Corbica sa sargarepom
Potrebno je:
- 750 g sargarepe, koren celera
- 3 glavice luka, cen belog luka,
- 4 kasike maslinovog ulja, 750 ml bujona
- konzerva belog pasulja (oko 450 ml), so, biber
- veza persuna

Povrce oprati i ocistiti. Iseckati sargarepu i celer na prutice, crni i beli luk ocistiti i sitno iseci. Zagrejati u tiganju 2 kasike ulja i proprziti crni i beli luk, sargarepu i celer i sve dinstati oko 15 minuta. Procediti pasulj i dodati ga u tiganj. Posoliti, pobiberiti, dodati seckan persun i malo prodinstati. Kada je gotovo sipati u lonac u kojem je provrila voda sa biberom i vegetom (bujon), jos malo prokuvati. Sluziti dok je topla.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za Badnje vece

Počalji od Gost taj Pet Jan 04, 2008 11:18 pm

Pita sa prazilukom
Potrebno je:
- 750 g kora za gibanicu, 5 strukova praziluka, 2 veze blitve
- solja pirinca, soljica ulja, solja kisele vode
- zacin C, biber, so

Ocistiti, oprati paraziluk i iseci ga na sitne kolutove. Proprziti na ulju malo posoliti, dodati opranu i malo prokuvanu blitvu i dodati zacin. Pirinac skuvati, ocediti i dodati praziluk sa blitvom, malo pobiberiti i promesati. Svaku koru poprskati kiselom vodom i mazati nadevom po celoj kori. Redjati kore u podmazanom plehu i tako dok se sve ne potrose. Na kraju poslednju koru ne mazati nadevom nego samo porskati uljem i kiselom vodom. Staviti pitu u zagrejanu rernu i peci na umerenoj temperaturi oko 35 minuta.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Kuvar za Badnje vece

Počalji od Gost taj Pet Jan 04, 2008 11:19 pm

Przeni saran
Potrebno je:
- veci saran, so, ulje, limun
Sarana iseci na komade, poprskati sa limunovim sokom, posoliti i prziti na ulju. Kada je przen staviti na oval i poslagati isecen limun. Uz sarana moze se sluziti baren krompir sa blitvom ili bareni pirinac.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


Nasa Deca ::  :: 

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu