Sigurnost foruma
Rating for nasadeca.forumi.biz
 photo banner-1-1.gif

Mali korisni saveti

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Mali korisni saveti

Počalji od maja taj Sre Okt 24, 2007 3:54 am

Maslinovo ulje ostace duze sveze i nece se pokvariti u flasi ako u njega stavite kockice secera.

Cufte i pljeskavice bice jos ukusnije ako se crni luk prethodno proprzi na buteru, pa tek onda doda u mleveno meso.

Pleh za kolace mozete, posto ste ga podmazali, posuti kakaom umesto brasnom. Ni tada se kolac nece lepiti ali ce biti ukusniji.

Sveze zacine kao sto su persun, bosiljak ili mirodjija mozete da sacuvate u svezem stanju tako sto cete ih sitno iseckane i vlazne zamrznuti u posudama za led. Tako pripremljene kockice premestite u kesu, cuvajte u zamrzivacu i koristite po potrebi.

Limunadu cete jednostavno napraviti ako iscedite vise limunovog soka i
zamrznete ga u posudicama za led. Za pripremu limunade bice dovoljna jedna kockica, voda i secer po zelji.

maja
Napredni član
Napredni član

Broj poruka : 681
Godina : 32
Lokacija : Rusija
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od maja taj Sre Okt 24, 2007 4:03 am

Pire krompir umesto sa mlekom mozete pripremiti sa punomasnom kiselom pavlakom, bice odlicnog ukusa.

Miris mulja koji ima recna riba mozete neutralisati ako pre pecenja u usta ribe stavite kasicicu vinskog sirceta.

Ribu cete mnogo lakse ocistiti ako je prvo spustite pola minuta u kipucu vodu. Krljust ce se posle toga skidati bez problema.

Kuvani karfiol postace jos ukusniji kada se pospe rendanim parmezanom i seckanim persunom.

Voda u kojoj se kuvao spanac je zasicena nitratima i treba je prosuti. Jelo od spanaca ne ostavljati za sutra niti podgrevati.

Gulas ce biti jos ukusniji, a imace i posebnu aromu ako mu se pred kraj doda pola ispasirane banane.

maja
Napredni član
Napredni član

Broj poruka : 681
Godina : 32
Lokacija : Rusija
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Veka taj Sre Okt 24, 2007 4:04 am

Da pridodam:
- mleko, voda, vino i sl. nikada ne sme biti previse hladno osim ako to
nije naglaseno (pr. hladno mleko moze usporiti ili pokvariti dizanje
testa s kvascem)

- ukus kolaca sa manjom kol. jaja i margarina moze se popraviti ukoliko
se u testo doda jedna kasicica soka od limuna ili kasicica sirceta

- prasak za pecivo se dodaje ostalim sastojcima uvek umesan u brasno
pri kraju pripreme testa, tako mu se ne smanjuje delovanje i kolac
ravnomerno naraste

- ukoliko su maslac ili margarin pretvrdi, a vi zurite, naribajte na trenici (rende,ribez...) lakse ce se umutiti

- ako je zumanac previse bled za kolac, umesto mleka dodajte
odgovarajucu kol. narandzinog soka(kolac ce dobiti lepu boju i bice
hrskav)

- kolaci se nece lepiti za podlogu ako kalup namazete margarinom,
pospite ostrim brasnom ili mrvicama a zatim stavite u frizider desetak
minuta, zatim uspite testo i pecite

- ukoliko vam se rerna pregrejala pa se bojite da ce kolac izgoreti,
stavite na dno posudu sa hladnom vodom koja ce brzo apsorbovati suvisnu
toplotu

- ne otvarajte vrata pecnice dok ne prodje 2/3 od predvidjenog vremena
( prodor hladnog vazduha moze poremetiti proces pecenja, neke vrste
testa to ne podnose)

- ukoliko se ohladjen kolac zalepio za kalup pa ga ne mozete izvaditi ,
stavite kalup na posudu sa kipucom vodom i drzite desetak minuta

- ukoliko su pekmez ili marmelada pretvrdi za mazanje na kolac, razredite ih sokom od narandze

- kada je potrebno dinstati luk za neko jelo, ne zagrevati zejtin nego
u hladan staviti seckani luk, dodati malo vode i dinstati dok luk ne
omeksa. Na ovaj nacin pripremljen luk ne otezava varenje.

- prilikom kuvanja corbe ili jela zacinjenog brasnom dok ne provri ne poklapati posudu jer obavezno iskipi.

-Zejtin, sirce, so i zacine za salate najbolje je ulupati viljuskom(
kao belance). Dobije se gusta bela masa u koju mozete dodati seckani
persun pa time preliti salatu.

-Ako se pece paprika, pecurke i slicno na plotni sporeta staviti alu-foliju da se ploca ne bi zaprljala.

- Plavi paradajz se najbolje pece ako svaki posebno uvijete u alu- foliju namazanu uljem i tako pece u rerni.

-sveza riba tone u vodu a pokvarena pliva zbog gasova nastalih delovanjem mikroorganizama

-sveza riba se lakse cisti

-skrge sveze ribe su crvene, sto su skrge svetlije riba je bajatija

-riba moze ostati sveza dan-dva ako je uvaljate u krupnu so i uvijete u suvu krpu pa stavite u frizder

-jela od ribe i sosove ne bi trebalo podgrevati

-morska riba se pri kuvanju stavlja u hladnu vodu a recna u kipucu

-riba ce biti ukusnija ako se desetak minuta pre przenja drzi u mleku
potom uvalja u brasno i na kraju stavi da se przi na jako vrelom ulju

-przena riba bice jos lepsa ako u brasno dodate malo aleve paprike i zacina ( vegete)

-masnoca u kojoj przite ribu je dovoljno zagrejana ako spustite drvenu kasiku u nju i pojave se mehuruci

-posudje i pribor za jelo posle spremanja ribe prvo oprati hladnom vodom a potom deterdzentom i toplom vodom

-nikad ne spremajte i ne jedite zajedno morsku i recnu ribu, nije dobro za varenje


Poslednji izmenio dana Čet Nov 15, 2007 9:33 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."




www.telenetshop.rs

Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 35
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od maja taj Sre Okt 24, 2007 4:08 am

Kafa ce se brze ohladiti ako u soljicu stavite metalnu kasicicu i ostavite je nekoliko minuta. Ovo je odlican trik kada vam se ujutro zuri, a kafa je vrela.

Sunka koja je vec isecena ostace duze sveza ukoliko se secena povrsina premaze jestivim uljem.

Svezi grasak ce zadrzati lepu zelenu boju ako u vodu u kojoj se kuva dodate kasicicu secera.

maja
Napredni član
Napredni član

Broj poruka : 681
Godina : 32
Lokacija : Rusija
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Gost taj Pon Okt 29, 2007 10:19 pm

-kod pripremanja kolaca ne treba koristiti izuzetno velika jaja,jer ce kolac,kada se ohladi,jako splasnuti.

-jaje na oko se moze ispeci tako da belance bude res peceno,a zumance rovito.najpre ispeci samo belance,a na sredinu staviti zumance pa 1 minut peci zajedno.

-kuvana jaja se lepo i lako mogu iseci ako se noz zaroni u hladnu vodu.

-lako se moze razdvojiti belance od zumanceta tako sto razbijeno jaje treba sipati u mali levak.belance ce kroz rupu da iscuri,a zumance ce ostati u levku.

-prilikom premazivanja kolaca zumancetom,dobice se lepsi sjaj ako se zumance ulupa sa malo mleka.

-vocna torta se nece razmeksati,ako se testo pre pecenja premaze ulupanim belancetom.

-belance se brze i cvrsce ulupa,ako mu se doda malo soli.isto se dogadja i ako se doda malo sirceta ili limunovog soka.

-preostalo zumance moze se sacuvati{da se ne osusi},ako se u posudu u koju je izruceno dolije toliko vode,koliko je potrebno da voda prekrije zumance.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Dy taj Čet Nov 08, 2007 12:38 am

jos jedan koristan savjet..ako razbijete toplomjer i ispadne ziva na tepih(kao sto se meni desilo)..obavezno bacajte tepih, i stavite novi...

Dy
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2628
Godina : 38
Lokacija : bl
Hobi : jedem pitu!
Datum upisa : 21.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Dy taj Čet Nov 15, 2007 9:00 pm

Evo jedan koristan tekst-prepisivacki(prepisujem od prepisivaca) affraid …ali nije pedagoski geek …vec domacinski… :igram:

novinski papir, sol, zrna riže, ali i pjena za brijanje ili biljno ulje mogu poslužiti kao odlična sredstva za čišćenje i pranje u domaćinstvu

Imate li uske, staklene čaše ili vaze, bolje će se oprati ako tijekom pranja u njih stavite zrnca sirove riže. Nakon takvog tretmana čaše će ponovno zablistati. Isti trik možete primijeniti i kod pranja staklenih boca. Razlije li vam se jaje po pločicama ili kuhinjskim elementima, pospite ga kuhinjskom soli i ostavite tako nekoliko minuta. Potom ga pokupite papirnatim ručnikom. Tako ćete brže očistiti nered jer će se jaje “zalijepiti” odmah za prvi papir i nećete morati potrošiti pola role papira ili izvlačiti iz kupaonice krpe za pranje poda. Želite li ukloniti mirise koji su se zadržali u plastičnim posudama u kojima čuvate hranu, napunite ih zgužvanim novinskim papirom. Zatvorite posudu i ostavite tijekom noći. Papir će do jutra upiti sve mirise.

- Jestivo biljno ulje poslužit će kao sredstvo za laštenje kožnate obuće. Očistite obuću vlažnom krpom, stavite nekoliko kapi ulja na mekanu krpu i istrljajte njome cipele, osobito ogrebana mjesta.

- Za čišćenje mrlja i kamenca u perilici za suđe iskoristite limunsku kiselinu. Uspite malo kiseline u otvor za deterdžent i uključite perilicu na pranje, ali bez suđa. Kiselina će ukloniti nataložene mrlje.

- Crvene mrlje od vina na tepihu pokušajte oprati pjenom za
brijanje. Prolijete li pivo ili voćni sok po tepihu, prvo operite mrlju razblaženim deterdžentom, zatim vinskim octom i isperite vodom.

- Vlažne maramice osim za brisanje ruku poslužit će i za brzo čišćenje površina u kuhinji ili kupaonici. Njima možete na brzinu obrisati prašinu, zahodsku dasku ili umrljani štednjak.

- Uspite nekoliko žlica sode bikarbone u čašu vode i stavite je u mikrovalnu pećnicu. Uključite je na dvije minute i zatim spužvom operite iznutra. Više neće biti neugodnih mirisa hrane.

Dy
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2628
Godina : 38
Lokacija : bl
Hobi : jedem pitu!
Datum upisa : 21.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Veka taj Čet Nov 15, 2007 9:29 pm

Za vlazne maramice me podseti Stasija, ne da dobro brisu koznu obucu, nego se cakli....

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."




www.telenetshop.rs

Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 35
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Gost taj Čet Nov 15, 2007 10:26 pm

sa vlaznim maramicama ponekad obrisem i prasinu,sve upiju,a i daju sjaj drvenom namestaju.
takodje sa njima ocistim delove za prasak i omeksivac kod ves masine i nju prebrisem sa istima.
koristim ih i u kuhinji za sporet,radne delove bez ikakvog sredstva za ribanje,sundjera..
stvarno su super,a za obucu da nepricam.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Gost taj Pet Dec 28, 2007 12:26 am

- Suvo meso, kada se skuva, nece biti ukusno ako ga pre kuvanja
ne stavite u kljucalu vodu.

- Meso koje se kratko przi bice ukusnije ako se pripremi na sledeci nacin:
meso kupite dan ranije. Svaku sniclu namazite sa jedne i druge strane
biberom i senfom i natopite uljem. Sve snicle staviti jednu na drugu i ostaviti u frizideru da prenoce.
Aroma zacina prodirace u mesoa ulje ce ga omeksati.
Na ovaj nacin mogu se obraditi govedje, svinjske, junece snicle kao i divljac.

- Meso od stare kokoske skuvace se brzo i bice bolje i ukusnije
ako se u vodu za kuvanje sipa kasika rakije.

- Meso na rostilju nemojte nikada nabadati viljuskom,
jer ce kroz nastale rupice isteci sok od pecenja
a to je upravo ono sto je kod pecenja na rostinju najukusnije.
Meso okrecite lopaticom za meso.
Solite tek kada je peceno.

- Meso za paprikas bice mnogo ukusnije i socnije
ako mu za vreme pirjanja dodate malo
limunovog soka i pola kasicice secera.

- Mleveno meso nikada ne kupujte unapred spremljeno,
zahtevajte da se melje pred Vama,
jer se u unapred pripremljenom mesu brzo razmnozavaju klice,
cak i kada je u frizideru.
Svaki mesar koji drzi do svoje reputacije
to zna i nece Vam praviti problema oko toga.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Gost taj Pon Dec 31, 2007 6:53 am

-Kuhinjske krpe ce biti bolje oprane i lakse ce se skinuti mrlje ako ih preko noci ostavite potopljene u vodu u koju ste dodali kasiku soda bikarbone. Sutradan krpe iskuvajte na uobicajen nacin.

-Meso za rostilj ne sme biti tek izvadjeno iz frizidera, jer bi se moglo dogoditi da iznutra ostane hladno. Namirnice treba da budu sobne temperature.

-Kolac od kiselog testa ili pogaca bice mnogo bolja ako se zamesi sa manjom kolicinom kvasca, a zatim satavi da lagano narasta nekoliko sati, na umereno toplom ili hladnijem mestu.
-Mutnu govedju supu izbistricete ako u vrijucu tecnost sipate jedno belance izlupano viljuskom. Posle nekoliko minuta belance ce pokupiti cestice belancevina koje supu cine mutnom, pa ce posle cedjenja ponovo biti bistra.

-Korica na pecenom kiselom testu bice lepsa i sjajnija ako je premazete umucenim zumancetom. Ako nemate zumance, ulupajte preostalo belance sa kasikom mleka, i navrh noza secera.

-Kuvana jaja ce se lakse ljustiti ako u vodu u kojoj se bare dodate kasiku soli.Kada su jaja kuvana, prelijte ih vodom i to pomaze da se lakse ljuste.

-Prilikom pecenja smrznutog lisnatog testa kalup ne treba podmazivati masnocom, dovoljno je da se samo isplakne hladnom vodom. Lisnato testo stavljajte uvek u dobro zagrejanu pecnicu, na 250B0C, tako ce se bolje ispeci i lepse listati.

-Kiselo testo lakse ce te formirati u zeljene oblike ako dlanove malo namazete uljem.
Pre pecenja na rostilju meso mora biti sasvim suvo, bez vlage, a dobro je da se malo premaze uljem. Soliti i biberiti ga treba tek kada je skoro sasvim peceno. Jer, so izvlaci vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zapecen biber ima neprijatan ukus i miris.
Karfiol ce i posle kuvanja zadrzati lepu, belu boju ako u vodu u kojoj se kuva sipate soljicu mleka.

-Pirinac vam se raskuvao, nista zato, za prilog uz jelo pripremite drugi, a ovaj raskuvan upotrebite da od njega napravite przenice. Dodajte mu jedno jaje, malo bibera i soli, 2 kasike prezli i kasiku sitno iseckanog persuna, pa sve dobro izmesajte. Kasikom vadite pomalo mase, spustajte na vrelo ulje i kratko proprzite sa obe strane

.-Napravili ste vecu kolicinu keksa i zelite da vam duze stoji? Stavite ga u limenu kutiju koja se dobro zatvara, a pored keksa ubacite i koru pomorandze ili limuna. Cuvajte na prohladnom mestu.

-Sok od pecenja je malo pregoreo, pa ima gorak ukus? Izvadite meso iz posude, sok prospite, umesto njega ulijte malo supe od kocke, dodajte nekoliko kasika vina, vratite meso u ovu tecnost i nastavite pecenje koliko je potrebno da meso omeksa.

-Kolac se zalepio i ne mozete da ga istresete iz pleha? Obavijte ga ovlazenom krpom, ostavite da postoji desetak minuta, a zatim pokusajte da ga istresete na tacnu. Ukoliko i dalje nece da izadje, ponovite postupak.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Gost taj Pon Dec 31, 2007 6:54 am

Zagoreo vam je pasulj. Odmah ga prerucite u drugi sud i prekrijte vlaznom krpom. Posle deset minuta promenite krpu, upice najveci deo mirisa zagorelog.

-Ukoliko vam je za pripremu nekog kuvanog jela potrebna kisela pavlaka, a nemate je, zamenite je mesavinom malo mleka sa pola kasicice brasna i kasikom limunovog soka.
Kada kuvate sos sa mlevenim mesom za spagete, dodajte mu kasiku dve prezli, pa ce biti gusci.

-Meso treba prati na brzinu, pod tekucom vodom. Nikada ga nemojte ostaviti da stoji u vodi, izgubice dobar deo dragocenih sastojaka.

-Kada meso ili povrce zelite da pecete u aluminijumskoj foliji stavite ih na onu sjajnu stranu, a zatim krajeve pazljivo pokupite i savijte, da za vreme pecenja ne bi iscurio sok.

-Dobro je znati da pecenje u aluminijumskoj foliji traje malo duze nego pecenje u obicnoj posudi.

-Kolac od kiselog testa bice mnogo bolji ako se zamesi sa manje kvasca, a zatim ostavi da duze stoji na umereno toplom mestu, tako da lagano narasta.

-Ako vam je meso nekoliko dana duze stajalo u hladnjaku i dobilo neprijatan misris, operite ga hladnom vodom i ostavite cetvrt sata u blagom caju od kamilice.

-Pohovana riba bice ukusnija ako se prezlama doda i malo struganog sira.

-Meko brasno treba koristiti za pripremu pita, hleba, pogaca i kolaca, dok je ostro pogodnije za rezance, kisele strudle, zaprske, umake i kremove.

-Kad pecete meso koje je dugo stajalo u zamrzivacu, stavite pored njega nekoliko kriski korena celera i pecite zajedno. Tako ce meso biti ukusnije.

-Kolaci, rezanci i kremovi imace lepsu zucu boju ako zumanca pospete sa malo soli i ostavite dva-tri minuta da postoje. Zatim ih umutite na uobicajen nacin. Ne brinite, so se u kolacima ili kremu nece osecati.

-U vodu za kuvanje ribe treba staviti soljicu mleka i malo sirceta ili limunovog soka. Meso ribe nece se raspadati i bice lepse i belje.

-Kolac od lisnatog testa bolje ce se listati i bice lepsi i vazdusastiji ako ga stavite u dobro zagrejanu pecnicu na 250 C, a pored njega plitku serpicu sa toplom vodom.

-Malo naprslo jaje mozete skuvati ako u vodu sipate kasiku-dve sirceta.

-Posno meso je mnogo ukusnije ako se spikuje sa slaninom, to jest ako se na vise mesta naprave na mesu mali prorezi vrhom ostrog noza, pa u sve otvore ubaci tanki komadici slanine. Spikovenje ce biti mnogo lakse ako se slanina isece u komadice i zamrzne.

-Vocna salata bice ukusnija i aromaticnija ako u nju stavite kasiku-dve ruma ili vinjaka. Isto tako, bolje je da je ne zasladjujete secerom, vec sirupom od malina ili visanja, vec po ukusu.

-Pasulj i kupus bice ne samo aromaticniji i ukusniji, vec ce i manje izazivati nadimanja i gasove kod osetljivih, ako se kuvaju s dva lista lovora.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Gost taj Pon Dec 31, 2007 6:55 am

Sos od paradajza koji pripremate za prelivanje spageta bice ukusniji ako mu dodate casu kisele pavlake.

-Kalup za tortu najlakse cete oprati ako ga odmah, dok je jos topao, istrljate novinskim papirom i uklonite sve ostatke testa. Zatim ga operete na uobicajen nacin.

-Ako sami mesite rezance, na svako jaje koje ste stavili u testo sipajte po pola ljuske mlake vode. Rezanci ce biti odlicni i nece se lomiti.

-Ruzni tragovi od vode na tamnim keramickim plocicama u kupatilu naj lakse se uklanjaju pamucnom krpom nakvasenom cistim alkoholom.

-Pohovane krmenadle ili svinjske snicle bice ukusnije ako umucenom jajetu dodate malo izmrvljenog suvog bosiljka i jedan izgnjecen cenj belog luka.

-Ako imate smrznutu ribu, pre upotrebe, ostavite je nekoliko sati u hladnoj, posoljenoj vodi.
Ako ste u prilici da presolite jelo, narocito kada je u pitanju sos, ukus mozete da spasite ako u presoljeno jelo dodate kocku secera.

-Zelatin za kolace pre upotrebe treba drzati u hladnoj vodi oko 15 minuta, a onda ga staviti na vatru da se otopi.

-Ako vam je potrebno nekoliko kapi limuna ne morate zbog toga seci ceo limun. Jednostavno, u kori limuna napravite mali otvor i iscedite limuna koliko vam treba. Kako limun ostaje ceo, mozete ga upotrebiti i posle nekoliko nedelja.

-Uvenulu zelenu salatu mozete da osvezite ovako: ocistite je izrezite je na sitne komade i potopite u vodu koja ne treba da bude hladna, a u koju ste predhodno dodali limunovog soka.Salata treba da ostane u vodi oko pola sata.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Gost taj Pon Dec 31, 2007 6:55 am

FLEKE OD KRVI
Fleke od krvi brzo i efikasno nestaju ako se naflekana mesta odmah potope u vodu, istrljaju i operu obicnim sapunom. Ako su fleke starije, tkaninu potopite da odstoji par sati u hladnoj vodi, pa tek onda prati. Fleke od krvi obavezno prati samo u hladnoj vodi.

SKUPLJANJE DIMA
Ako u prostoriji ima dosta pusaca, prostorija ce se ubrzo napuniti dimom i postati zagusljiva. Da bi se to izbeglo, upalite obicnu svecu i stavite je na sto. Ona ce vrlo brzo pokupiti sav dim i nece dozvoliti nagomilovanje novog.

ODRZAVANJE FIKUSA
Ako su listovi fikusa nakupili prasinu i prljavstinu, ne treba ga prati vodom. Dovoljno je samo suvom krpom prebrisati listove a posle ih izglancati krpom natopljenom u pivo. Pivo ce mu dati lep sjaj.

Ako je na tkaninu kanulo mastilo,
provereno cete ih ocistiti ako naflekano mesto potopite u hladno mleko i operete njime. Na kraju isprati hladnom vodom. Ako fleka nastane prilikom pisanja, na papiru, fleka ce za sekundu nestati ako je predjete vatom natopljenom u razredjivac za fotografije “FR-3” i “FR-4”. Razvijac napravite prema uputstvu koje se nalazi na poledjini.

MASNE MRLJE
Masne mrlje na tkaninanama uklonicete ako ih pospete talkom, a nesto kasnije iscetkajte.

VOSAK OD SVECE
Ako slucajno kapne vosak od svece, sacekajte da se stegne, ocistite ga tupom stranom noza, mrlju koja je ostala prekrijte tankom hartijom i preko nje predjite mlakom peglom. Ako fleka ne nestane postupak ponavljajte uvek sa cistom hartijom dok ne upije sav vosak.

MRLJE OD ZVAKACE GUME
Ako se zvakaca guma zalepi na odecu ne pokusavajte da je sastruzete, jer tako mozete da napravite rupu, vec uzmite kockicu leda, pa njome predjite preko zvakace gume. Guma ce se stvrdnuti i sama odlepiti bez problema. Ako slucajno ostane mrlja skinite je tako sto preko nje stavite tanak papir i predjete mlakom peglom.

CISCENJE SREBRA
Pepeo od cigarete pomesajte sa sokom od limuna, pa ovom mesavinom istrljajte mekom krpom srebrne predmete. Na kraju izglancajte suvom mekom krpom. Srebrne lancice ocistite tako sto ih stavite u sirce da prenoce pa sutradan samo isperite mlakom vodom.

SIGURAN LEK PROTIV MUVA
Ako u letnjim danima ne znate da se odbranite od muva, pokusajte sa starim narodnim “lekom”. Stavite u vazu na stolu nekoliko strucaka metvice ciji miris muve ne podnose i beze od njega.

KOCKICE LEDA U BOJI
Ako u posudice za led koje ste napunili vodom sipate malo sirupa od pomorandze, maline, mentola ili limuna dobicete kockice leda u boji koje ce odruseviti Vase malisane.

KAD TEPIH PROGORI
Ako se desi da je cigareta pala na tepih i on poceo da gori ali se jos nije napravila velika rupa sa druge strane nanesite malo lepka.Na mestima gde to nije mnogo vidljivo iscupajte dlacice pa ih strpljivo nalepite na progorelo mesto.

MRLJE OD LEPKA
Ako na tkanini imate neku mrlju od lepka, skinucete je bez problema, ako je natopite sircetom a zatim vatom natopljenom vodom predjete preko mrlje. Ispod mrlje stavite parce tkanine koja upija vodu.

NEGA RUKU
Neznost i belinu ruku mozete sacuvati na vrlo jednostavan i ekonomican nacin bez upotrebe ikakvih krema. Kada pravite pire od krompira, namazite njime malo ruke, ostavite tako nekoliko minuta a zatim ih operite prvo vrucom a posle hladnom vodom. Na kraju ih istrljajte sokom od limuna. Limun ce ukloniti sve neprijatne mirise a ruke ce dobiti zeljenu neznost i mekocu.

MRLJE OD CRNOG VINA
Crno vino ostavlja ruzne i trajne mrlje na stolnjaku. To mozete izbeci ako isprljano mesto odmah pospete sodom bikarbonom ili kuhinjskom solju. Posle skidanja stolnjak isperite a potom normalno perite.


Poslednji izmenio dana Uto Feb 05, 2008 12:24 am, izmenjeno ukupno 1 puta

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Gost taj Pon Dec 31, 2007 6:57 am

Kolace koji su se zalepili za pleh lako cete izvaditi ako pleh na trenutak postavite iznad suda u kojem vri voda.

Kada kuvate kupus
Kada se kuva kupus, po celom stanu se siri neprijatan miris. Da bi se to izbeglo, prekrijte serpu u kojo j se kuva kupus cistom krpom natopljenom sircetom.

Testo za palacinke
Ako vam se testo za palacinke lepi za tiganj i nije rastresito, dodajte casu piva ili sneg od belanceta sa malo soka od limuna, palacinke ce biti rastresitije i nece se lepiti.

Produzite svezinu persuna
Operite i osusite strukove persuna, odkinite listice i iseckajte ih sitno. Stavite ih u teglu, zatvorite i stavite u frizider. Ovako pripremljen persun mozete sacuvati oko 15 dana.

Mrlje od crnog vina
Crno vino ostavlja ruzne i trajne mrlje na stolnjaku. To mozete izbeci ako isprljano mesto odmah pospete sodom bikarbonom ili kuhinjskom solju. Posle skidanja stolnjak isperite a potom normalno perite.

Cuvanje hleba
U toplim letnjim danima hleb ne treba uvijati u platneni salvet ili jos gore, stavljati u polietilensku vrecicu sto mnogi cine. Tako cuvan hleb vrlo brzo uplesnivi. Najbolje je cuvati ga u metalnoj kutiji sa rupicama na poklopcu.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Gost taj Pon Dec 31, 2007 6:58 am

Potopite meso u mleko..........
Svako meso koje nameravate da przite znatno je ukusnije i mekse ako ga prethodno neko vreme potopite u mleko.

Za ukusniju junetinu.........
Junece snicle imace lepsi ukus ako ih pre pecenja drzite desetak minuta prelivene casicom jabukovace.

Za svez persun........
Ako su vam se sargarepa, koren persuna, rotkva ili cvekla osusili i omeksali, pa se tesko struzu, stavite ih nakratko u friz, da se zamrznu, zatim ih brzo istruzite dok su jos cvrsti.

Meso za supu.........
Da biste spremili dobru govedju supu, treba uzeti takozvani ``kapak`` gornji deo buta, spic grudi, kao i donji deo trbuha, supu ne treba kuvati na jakoj vatri.


Mleveno meso.........
Ako mleveno meso hocete da cuvate u frizideru najvise 12 casova, ne ostavljajte ga u hartiji, vec ga izrucite u posudu i poklopite ili stavite u foliju.

Da brzo rashladite jelo.........
Da brzo rashladite jelo, stavite sud sa jelom u hladnu vodu u koju ste dodali kasicicu soli. So ce ubrzati proces hladjenja.

Ako je rerna pregrejana............
Ako vam je pecnica pregrejana, pa se plasite da vam jelo ne zagori, stavite u pecnicu sud sa hladnom vodom. Ova voda ce odmah apsorbovati suvisnu toplotu.

Pilece meso.............. Da bi vam pilece meso bilo belo i socno, istrljajte ga pre pecenja limunovim sokom.

Stari hleb............ Stari hleb osvezicete na sledeci nacin: koru ovlazite vodom i hleb stavite u toplu pecnicu. Posle desetak min. hleb ce biti kao svez.

Pohovanje..............
Da bi mrvice (prezle) bolje prionule za sniclu, prilikom pohovanja, u umuceno jeje, dodajte malo ulja.

Da gibanica naraste.......... Kada pravite gibanicu ili pitu sa sirom, u nadev stavite malo kvasca, gibanica ce vam lepo narasti i lako ce se seci.

Kako skuvati jaje.............
Da vam jaje pri kuvanju ne prska, stavite u vodu malo soli. Naprslo jaje nece iscureti prilikom barenja ako u vodu stavite jednu kasicicu sirceta.

Voda od spanaca..........
Voda u kojoj je kuvan spanac moze se iskoristiti i za kuvanje pirinca. Bice ukusniji i obogacen vitaminima.

Ljustenje badema....... Da biste olaksali ljustenje badema, poparite ih prethodno vrelom vodom.

Da bi przeni krompir bio ukusniji..........
.......i da lepse izgleda, uvaljajte ga pre przenja u malo brasna.

Sve sto treba da znate o limunu.........
Ceo limun najbolje se sacuva ako se izbrise i stavi u cistu i suvu teglu koja se poklopi tanjiricem u kome se nalazi malo vode. Svakih nekoliko dana limun i teglu iznutra izbrisati i promeniti vodu u tanjiricu. Ovako mogu stajati bas dugo i vrlo su socni.
Da biste iz limuna iscedili sto vise soka, prethodno ga malo zagrejte.
Ako vam se ostavljen limun osusi i nabora, stavite ga u hladnu vodu pa cete ga odmah osveziti.

Ljutina crnog luka...............
Crni luk, odmah nakon ciscenja, treba staviti u hladnu vodu. Ona steze ulja koja se nalaze u njemu i sprecava izbijanje ljutine.

Miris zagorelog mleka..............
Ako vam mleko pokipi, sto se, priznacete, cesto desava, pospite odmah po sporetu soli i tako cete spreciti da se u kuhinji oseti miris zagorelog mleka.


Poslednji izmenio dana Uto Feb 05, 2008 12:21 am, izmenjeno ukupno 1 puta

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Gost taj Pon Dec 31, 2007 6:58 am

Jagode...............
Kada zamrzavate jagode, poredjajte ih na posluzavnik i ostavite u frizideru 3 sata, a tek nakon toga ih stavite u kese, tako se nece zalepiti jedna za drugu.

Podgrejte testeninu.....
Spagete i ostalu kuvanu testeninu najlakse cete podgrejati ako je stavite u posudu i pustite na nju mlaz vrele vode. Potom je ocedite i iznesite na sto.

Ne cuvajte crni luk..............
Glavica oksidira u dodiru sa vazduhom i postaje otrovna. Ne cuvajte je za neko sledece jelo.

Tiganj....................
Ako vam je dno tiganja ljubicasto, predjite preko njega kriskom limuna i postace cisto i sjajno.

Med...............
Da biste procenili kvalitet meda, umocite cackalicu i podignite je. Ukoliko sa cackalice curi ne isprekidana nit, onda je med prirodan i kvalitetan. Medjutim, ako se med prekida, to je med pcela koje su bile prihranjivane.

Lisnato testo ..............
Ako lisnato testo treba na krajevima da se odigne, zumancetom premazite samo sredinu. Ako treba sredina da se dize, namazite samo krajeve.


Pecurke............ Dinstanim pecurkama mozete dati totalno nov ukus ako ih pred kraj poprskate sa malo konjaka.

Kako ukloniti mirise u frizideru...............
Stavite u frizider casicu sirceta sa listom nane.


Poslednji izmenio dana Uto Feb 05, 2008 12:19 am, izmenjeno ukupno 1 puta

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Gost taj Uto Jan 29, 2008 9:19 pm

Belanac neće da se umuti: dodati na vrh noža soli.


Čaše su se usadile jedna u drugu: staviti ih u toplu vodu.


Jaja pucaju pri kuvanju: dodati u vodu kašičicu soli.


Jelo je prekiselo: dodati malo vode ili na vrh noža šećera.


Jelo je presoljeno: dodati malo vode i sirovi krompir da se skuva njemu, pa onda izvaditi krompir pre serviranja jela. Može se dodati i malo šećera.


Jelo je prekipelo: ploču štednjaka posuti solju.


Kolač neće da ispadne iz posude: Uviti posudu u krpu namočenu u hladnu vodu i češće menjati krpu.


Mleveno meso se zalepilo za papir: ovlažiti hladnom vodom.


Hleb se osušio: zaviti jedan sat u vlažnu krpu i zatim brzo prepeći u pećnici.


Poslednji izmenio dana Uto Feb 05, 2008 12:18 am, izmenjeno ukupno 1 puta

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Gost taj Uto Jan 29, 2008 9:22 pm

Kad kolač nije pečen...
- Ako ste izvadili kolač iz pećnice a on nije pečen, ne brinite nije sve propalo. Spustite kolač u hladno mleko i onda ga vratite u pećnicu da se dopeče.
- Presoljenom jelu vratićete pravi ukus ako mu dodate kašiku sirćeta i kašiku šećera.
- Nove posude od gline (da bi duže trajale) pre upotrebe treba držati 15 sati potopljene u slanoj vodi.
- Sosovi i čorbice od povrća dobiće bolji ukus ako im se na kraju kuvanja doda malo maslaca.
- Prženi krompir je ukusniji ako ga pre prženja stavite u kipuću vodu oko dva minuta, prosušite i onda pržite.
- Da bi se želatin brže rastvorio, preliti ga hladnom vodom u srazmeri 1 deo želatina i 4 dela vode, pa ga onda zagrevati.
-Crni luk ćete najlakše očistiti ako ga potopite u toplu vodu. Secite ga na mokroj dasci vlažnim nožem, tada luk neće iritirati oči.
Kako skuvati piinač?- Pirinač prvo, na malo ulja, propržiti uz stalno mešanje. Kad počne da škripi naliti vodom i kuvati. Odnos pirinča i vode treba da je 1 : 2,5. Tako se pirinač neće lepiti, a zrna će biti rastresita.
- Kao dodatak za supe i čorbe mogu se koristiti kockice tost hleba propržene na ulju u koje treba sipati malo belog luka u prahu. Na kraju prženja posuti origanom.
- Testo će se bolje umesiti ako se zamesi od tek prosejanog brašna.
- Da se pri kuvanju krompiri ne bi raspali treba ih kuvati u slanoj vodi. Ali so treba dodati u vodu pri kraju kuvanja, jer se u protivnom neće dobro skuvati.
- Tvrd ušećeren med treba postepeno rastapati tako što teglu treba staviti u mlaku vodu i postepeno zagrevati, jer ako se naglo zagreje izgubiće lekovitost, miris i ukus.
-Ako ste presolili jelo dodati na vrh noža sode bikarbone.
U presoljenu čorbu dodati 4 oljuštena i isečena krompira.
Ukoliko je pečenje preslano uzeti kuhinjsku čistu krpu, pokvasiti je, ocediti i nekoliko puta uviti preko mesa. Preko sipati malo soli, poklopiti i držati tako pola sata.
- Za sva testa i kolače koji se peku u plehu korisiti kupljen masni papir ili običan beli (za kucanje) koji treba sa obe strane tanko premazati uljem. Kolač ćete lako izvaditi, a i pleh će ostati čist.
- Kod kuvanja spanaća treba dodati malo sode bikarbone u šerpu u kojoj se kuva i ne treba je poklopiti, da bi spanać zadržao zelenu boju.
- Meso stare kokoške posteće mekano ako se u tečnost u kojoj se kuva doda kašika rakije. Miris rakije će nestati, a meso će omekšati.
- Tvrdi sirevi zadržaće svežinu i neće se uplesniviti, ako se zaviju u čistu krpu, nakvašenu slanom vodom.
- Ako se buter užegao treba ga staviti nekoliko sati u vodu sa sodom bikarbonom. Posle ga dobro oprati svežom vodom.
- Prilikom barenja ribe sipati malo mleka; Meso će postati belje, a nestaće i neprijatan miris koji se širi pri barenju ribe. Isti efekat se postiže kada se posuda prekrije krpom natopljenom u sirćetu, naravno mleko onda ne treba dodavati.
- Ako se testo prilikom pečenja zalepilo za pleh, okrenuti pleh naopako i obložite ga mokrom krpom. Za nekoliko minuta testo ćete lako istresti iz pleha.
- Tvrd ušećeren med ne sme se naglo zagrevati jer će izgubiti ukus, miris i lekovitost. Teglu treba staviti u posudu sa mlakom vodom i postepeno zagrevati.


Poslednji izmenio dana Uto Feb 05, 2008 12:17 am, izmenjeno ukupno 1 puta

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Gost taj Uto Feb 05, 2008 12:13 am

Blistave slavine
Ružne mrlje na hromiranim slavinama nastale taloženjem kreca mogu se lako otkloniti ako se preliju zagrejanim sircetom. Ostaviti desetak minuta da postoji, a potom isprati cistom vodom i na kraju izglacati mekom krpom.

Održavanje slavina u kuhinji i kupatilu
Ako želite da vam slavine od nerdajuceg celika uvek budu kao ogledalo blistave, istrljajte ih korom od iscedenog limuna, operite vodom i obrišite suvom krpom. Sa malim izdatkom, veliki sjaj.

Žute mrlje u kadi i lavabou
Voda koja tece kap po kap iz slavine ostavlja na emajlu veoma ružne žute mrlje. Otklonicete ih ako ih protrljate zagrejanim sircetom u koje ste stavili malo soli. Ponavljajte postupak dok mrlje ne nestanu.

Održavanje štednjaka
Kada nemate vremena da operete i ocistite do sjaja razne delove štednjaka, dovoljno je da preko svih površina predete krpom natopljenom u sirce. Nestace masnoce, nestace mirisa.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od amarilis taj Sub Feb 13, 2010 1:57 am

Joj.... toliko lepih i dobrih saveta ali meni nema pomoci ili mi je promaklo... Pitam vas da li ima ko savet za przenje krompirica... u tavi da se prze a da se ne slepe i da budu hrskavi?!

___________________________________
Ivona 01.02.1991.
Saša 03.11.1992.
Marija 11.02.2008.


www.telenetshop.rs

amarilis
Moderator
Moderator

Broj poruka : 1752
Godina : 46
Lokacija : sremska kamenica - sombor
Hobi : cvece, muzika,film ...
Datum upisa : 02.12.2008

http://sareni-svet-biljaka.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Stazi taj Sub Feb 13, 2010 1:59 am

Puno vrelog ulja

Stazi
Elitni član
Elitni član

Broj poruka : 2009
Godina : 39
Lokacija : Sombor
Datum upisa : 28.11.2007

http://www.myspace.com/fairyquin

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od amarilis taj Sub Feb 13, 2010 2:12 am

Jesam draga moja... ali opet se slepi.. sizim zbog toga!!! Znam da ima vise vrsta krompirica i da se svaki drugacije ponasa ali toliko ga volimo jesti a nikako da bude po nasem cefu. Negde sam procitala da pre przenja kropmir se pospe sa brasnom... to mi deluje kao pohovano ali ne slepe se i budu ok. Bas sam danas to probala ali nije to to Sad. Ma kupim ponovo fritezu, to je zakon! Hvala Stazi!

___________________________________
Ivona 01.02.1991.
Saša 03.11.1992.
Marija 11.02.2008.


www.telenetshop.rs

amarilis
Moderator
Moderator

Broj poruka : 1752
Godina : 46
Lokacija : sremska kamenica - sombor
Hobi : cvece, muzika,film ...
Datum upisa : 02.12.2008

http://sareni-svet-biljaka.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Veka taj Sub Feb 13, 2010 3:02 am

Dobar teflonski tiganj....najbolje resenje.

___________________________________
Danica, moja zvezdica: 06.08.2005.

"Čovek srcem ispravno vidi...suštinsko je oku nevidljivo.."




www.telenetshop.rs

Veka
Administrator
Administrator

Broj poruka : 3873
Godina : 35
Lokacija : Nis
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Cvrki taj Sub Feb 13, 2010 3:12 am

I ja htedoh to reći, sve je do tiganja...

___________________________________




www.telenetshop.rs

Cvrki
Moderator
Moderator

Broj poruka : 1151
Godina : 34
Lokacija : Smed.Palanka
Datum upisa : 16.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mali korisni saveti

Počalji od Sponsored content Danas u 4:50 pm


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu